Astronot giysisi 12 milyon dolar, Türkiye Uzay Ajansı bütçesi 5.4 milyon dolar

Astronot giysisi 12 milyon dolar, Türkiye Uzay Ajansı bütçesi 5.4 milyon dolar
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir Türkiye vatandaşının uzaya götürüleceğinin açıklandığı günden beri sosyal medyada esprili paylaşımlar yapılıyor. Hedefin büyüklüğü ile eldeki maddi imkanların arasındaki uçuruma dikkat çeken İYİ Partili Lütfü Gürkan da esprili bir paylaşım yaptı.

İYİ Parti milletvekili Lütfü Türkkan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Astronot giysisinin 12 milyon dolar, Türkiye Uzay Ajansı bütçesinin 5,4 milyon dolar olduğunu okuduğum günden beri devamlı gülüyorum" ifadesini kullandı.

Paylaşımın altına "Kiralanabiliyordur belki!", "Türkiye'de terzi yok sanki" gibi yanıtlar geldi.

Yıl başında Türkiye Uzay Ajansı'nın bütçesinin 20 bin TL olduğu iddia edilmişti. Bu iddialar üzerine Ajans yaptığı yazılı açıklamada Resmi Gazete'de yayımlanan 2022 Yılı Yatırım Programı'nda Milli Uzay Programı 1. safha çalışmaları için öngörülen 20 bin lira projenin yatırım programında izlenebilmesi için bütçe tekniği gereği "iz bedeli" olarak belirlendiğini belirtmişti.

Ajans'ın açıklamasında iki önemli proje için Ajansa 1 milyar 890 milyon lira ödenek tahsisini müteakip 270 milyon lira ilgili kurumlara aktarıldığı ifade edilmişti.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), 2024 yılında Artemis programı kapsamında Ay'a mürettabatlı bir uçuş gerçekleştirmeyi hedefliyor. Ancak, 2021'de paylaştığı rapora göre, NASA astronot kıyafetleri yüzünden programın gerisinde kalıyordu. Raporda giysilerin maliyetinin 1 milyar dolardan fazla tuttuğuna dikkat çekiliyordu. Bir uzay giysisinin maliyetinin 12 milyon dolardan fazla tuttuğu da hesaplanmıştı.

NASA tarafından 1974'te geliştirilen uzay giysilerinin maliyeti o tarihte 15 ila 22 milyon dolar olarak açıklanmıştı. Diğer yandan, o tarihten bu yana yeni bir uzay giysisi geliştirmeyen NASA'nın elinde sadece dört adet kullanılabilir uzay giysisi kaldı.

Bu soruna bir çözüm bulmak isteyen NASA, 2009'dan bu yana uzay giysisi geliştirme çalışmalarına 200 milyon dolardan fazla yatırım yapıyor. Söz konusu yatırımların sonucunda 2019 yılında xEMU adı verilen son prototip kamuoyuna sunuldu. Ancak xEMU halen prototip halinde ve NASA'nın uzay giysisi filosu da halen hazır değil.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem