Asya'nın en zengin kadını servetinin yarısını kaybetti

Asya'nın en zengin kadını servetinin yarısını kaybetti
Çin'deki emlak krizi, Asya’nın en zengin kadını olan Yang Huiyan'ın servetinin yüzde 52'sinden fazlasını eritti. Yang Huiyan'ın, servetinin 23.7 milyar dolardan 11,3 milyar dolara düştüğü belirtildi.

Çin'deki emlak krizi, Asya'nın en zengin kadını olan Yang Huiyan'ın servetinin erimesine yol açtı. Çin'in en büyük üç gayrimenkul yatırımcısı arasında yer alan Country Garden Holdings'in en büyük hissedarı Yang Huiyan, 24 milyar dolarlık servetinin yarısından fazlasını kaybetti.

Bloomberg Milyaderler Endeksi’nin yeni raporuna göre Yang'in serveti geçen yıl 23.7 milyar dolar olarak ölçülüyordu. Ancak ülkedeki emlak krizinin derinleşmesine paralel olarak servetinin yüzde 52'sinden fazlasını kaybetti. Yang'in toplam servetinin 11,3 milyar dolara düştüğü belirtildi.

Yang Huiyan, Country Garden'ın kurucusu olan ve 2005'te ölen babası Yang Quoiqang'dan devralmıştı. İki yıl sonra da, şirketin Hong Kong'da halka açılmasının ardından Asya’nın en zengin kadını olmuştu.

Ancak Yang’ın serveti çarşamba günü, Country Garden’ın nakit elde etmek için Hong Kong’da yeni hisse satacağı açıklamasıyla yüzde 15 değer kaybetmesi sonrası darbe aldı. Bu durum, Çin’deki krizin 'sarsılmaz' olduğu düşünülen gayrımenkul yatırımcılarını da etkilediğini göstermiş oldu.

Çin, 2020 yılında başlayan krizde Evergrande ve Sunac gibi emlak devlerini borçlarını ödemeye zorlamış ve iflasın eşiğindeyken büyük şirketleri alacaklılarla anlaşmaya zorlamıştı. İnşaat ve mülk teslimlerinin gecikmesine sebep olan durum sonrası ise alıcılar, mülklerin ipotek ödemelerini durdurmaya başlamışlardı.

Krizden şimdiye kadar az etkilendiği düşünülen Country Garden ise çarşamba günü borçlarını ödemek üzere hisse satışına başlayacağını ve bu yolla 343 milyon dolardan fazla gelir elde etmek istediğini açıkladı. Yatırımcıları endişelendiren hareket, Country Garden’ın açıklamasına göre ‘mevcut denizaşırı borçların yeniden finanse edilmesi, genel işletme sermayesi ve gelecekteki kalkınma amaçları’ için kullanılacaktı.

Dünyanın ikinci en büyük ekonomisine sahip Çin’de emlak sektörü ülkenin GYMH’sının yaklaşık olarak yüzde 18 ila 30’unu oluşturuyor. Ülke ekonomisinin en büyük dayanaklarından biri olan sektör, pandeminin başlangıcından bu yana ikinci çeyrekteki en düşük büyümeyi yaşıyor. Analistler, tüketici güvenini her seferinde daha da azaltan rakamların ‘kısır döngüye’ evrileceğinden endişeli. (Kısa Dalga)

Dünya