Ateşkesi reddeden Netanyahu, Refah'a saldırı emri verdi

Ateşkesi reddeden Netanyahu, Refah'a saldırı emri verdi
Hamas'la müzekere masasına oturmayan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, orduya Gazze Şeridi'ndeki Refah kentine saldırı emri verdi.

Filistin'in Gazze Şeridi'ndeki Hamas'ın onayladığı ateşkes anlaşmasına karşı çıkan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Refah bölgesine saldırı hazırlığı için orduya emir verdiklerini açıkladı.

Refah bölgesinde Gazze'de yerinden edilmiş Filistinliler bulunuyor.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Benyamin Netanyahu, Hamas'la ateşkes anlaşmasına ilişkin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Netanyahu, esir ailelerine seslendi

Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin ailelerine seslenen Netanyahu, Hamas'ın taleplerinin "gerçek dışı" olduğunu savunarak, askeri baskıyı sürdürmenin esirleri getirmek için tek seçenek olduğunu ileri sürdü.

Hamas'ın taleplerini kabul etmenin esirleri serbest bırakmayacağını, "bilakis yeni bir kıyıma yol açacağını" iddia eden Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırıların birkaç ay içinde sonuç vereceğini, hedeflerinden dönmeyeceklerini kaydetti.

Hamas'a karşı 'zafere' yakın olduklarını Blinken'a aktardığını dile getiren Netanyahu, "Bu zaferin Orta Doğu'da yansımaları olacağını" vurguladı.

"Saldırıya hazırlanması için talimat verdik"

Netanyahu, Gazze'nin güneyinde 1 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinli sivilin sığındığı Refah kentine ilişkin de, "İsrail ordusuna Refah ve merkez kamplarda saldırıya hazırlanması için talimat verdik" diye konuştu.

Netanyahu'nun açıklamalarına Hamas'tan yanıt geldi.

Hamas sözcüsü Sami Abu Zuhri, "Netanyahu'nun açıklamaları savaşı sürdürme isteğini gösteriyor. Hamas her seçeneğe hazır. Tüm Filistin direniş güçlerini İsrail'e karşı koymaya devam etmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

BM: İsrail'in Refah'a saldırısı tam bir felaket olur

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, New York'taki gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Wennesland, İsrail'in Refah'a saldırı hazırlığıyla ilgili, "İsrailliler durumu çok iyi bilmelerine rağmen 1,2 milyon kişinin bulunduğu Refah'ta aktif savaş planlıyorlar. İnsani yardımların iki giriş noktasından birisi de burası. İsrail'in Refah'a saldırısı tam bir felaket olur." uyarısında bulundu.

Wennesland, her şeyini kaybeden Gazze halkına söyleyecek söz bulmanın zor olduğunu belirterek, "Güvenli bir yerden cehennemin ortasındaki insanlara umut vermek kolay değil." dedi.

Değişimi tetikleyecek hususlar üzerinde baskı kurulması gerektiğini söyleyen Wennesland, "Bulunduğumuz noktadan ateşkes olmadan çıkamayız" dedi.

Neden Gazze'ye gitmediğine ya da İsrail'in saldırılarına ilişkin birebir kınama yapmadığına dair sorulara ise Wennesland, kendisinin "kabusu engellemek" için çok yoğun diplomatik çabalar yürütmeye odaklandığını söyledi. (Kısa Dalga)

Dünya