Atilla Kart: Sezgin Tanrıkulu’nun dile getirdikleri bugün Meram Katliamı davasında yaşanıyor

Atilla Kart: Sezgin Tanrıkulu’nun dile getirdikleri bugün Meram Katliamı davasında yaşanıyor
Eski CHP Milletvekili Atilla Kart, "CHP; artık "edilgen bürokrat" siyaset anlayışına mahkum olmadan ve bu kabuğu kırarak, "gerçek ve sahici" anlamda, demokrasi ve hukuk mücadelesini vermek zorundadır" dedi.

CHP eski Milletvekili Atilla Kart, TSK’ye yönelik sözleri nedeniyle hedef gösterilen ve hakkında soruşturma başlatılan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’na destek verirken, Tanrıkulu’nun dile getirdiği olayların bugün Konya’da Meram Katliamı davasında yaşandığını kaydetti. Bir Kürt aileden 7 kişinin öldürüldüğü katliamla ilgili davadaki eksikliklere dikkat çeken Kart, CHP yönetimine de eleştirilerde bulundu.

Konya’daki Dedeoğulları katliamı davasının avukatlarından olan Atilla Kart, sosyal medya hesabından konuyla ilgili şu paylaşımı yaptı:

“CHP Diyarbakır M. Vekili Sezgin TANRIKULU'nun dile getirdiği olaylar, bugün Konya'da "Meram Katliamı" davasında da yaşanıyor.

Konya'da 30 Temmuz 2021' de, Meram ilçesinde "7 Kürt yurttaşımız" katledildi.

İşsiz olan Tetikçi Katilin; profesyonel olarak silah kullanmayı bildiği, 2 ay öncesinden başlayarak lüks otellerde konakladığı ve adeta "eğitim kampına" alındığı;

Katliamdan 1 ay önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı nizamiyesinden ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden HTS- BAZ Kayıtlarının çıktığı;

Özel bir güvenlik şirketini 2 kez ve 4'er saat boyunca ziyaret ettiği, saldırı anına dair 2 dakikalık kamera kayıtlarının Emniyet aşamasında yok edildiği ve Mahkemeye gönderilmediği ortaya çıktı.

Mahkeme, ısrarlı ve müteaddit taleplerimize rağmen bu bulguları araştırmadı.

Müdahil Vekili olarak, K.K. Komutanlığı ve EGM' ye başvurduk... "... Bu olayı araştırın, Tetikçi Katil Komutanlık' ta ve Emniyet'te kimlerle görüşmüş?.. Bunu ortaya çıkarın.. Bunu yapmadığınız takdirde görevinizi yapmamış olursunuz... Katliama iştirak edenleri korumuş olursunuz... Kurum'u zan altında bırakmış olursunuz..." dedik.

Bilgi Edinme Yasasına göre, Tarafımıza 15 gün içinde cevap verilmesi zorunlu olduğu halde, 3 Ağustos'ta yaptığımız başvuruya halen cevap verilmemiştir.

Bir kez daha ifade ediyoruz; bu süreci "haklı olmanın gücüyle" ve kararlılıkla takip edeceğiz, maddi gerçeğin ve iştirak eden faillerin ortaya çıkarılmasını sağlayacağız.

Sezgin TANRIKULU da; AİHM, AYM ve diğer yargı kararlarının uygulanmasını istiyor. Maddi gerçeğin araştırılmasını, gerçek faillerin ve azmettirenlerin ortaya çıkartılmasını istiyor.

CHP; artık "edilgen bürokrat" siyaset anlayışına mahkum olmadan ve bu kabuğu kırarak, "gerçek ve sahici" anlamda, demokrasi ve hukuk mücadelesini vermek zorundadır.

Türkiye; gerçek anlamda bir hukuk devleti olmadığı/ olamadığı içindir ki, AKP eliyle yaratılan iklimin tesiriyle provoke ediliyor, kutuplaştırılıyor, maddi gerçekler karartılıyor.

Türkiye; bu büyük fotoğrafı görmeli; "oyuna gelmeden" ve "tahriklere kapılmadan" bu gerçekleri demokratik zeminlerde konuşmalı, bu gerçekler üzerinden demokrasi ve barışı inşa etmelidir. Bu mümkündür.

Sorumlu, yurtsever ve yapıcı siyaset bunu gerektirir.”

Ne olmuştu?

CHP Milletvekili Tanrıkulu, TSK’nın Kürt illerinde yol açtığını iddia ettiği hak ihlalleri konusundaki açıklamasının ardından hedef haline getirilmişti.

Tanrıkulu, TV100’de telefonla bağlandığı canlı yayında şunları söylemişti:

“TSK’nın yaptığı her şey, eleştiriden azade değil. Biz milletvekiliyiz bunları sorgularız. TSK değil mi 12 Eylül’de darbe yapan? Bu ordu değil mi 15 Temmuz’da darbe girişimi yapan, köyleri yakan… Benim takip ettiğim davalar var. 15 köylüyü helikopterden atan TSK değil mi? AİHM kararıyla sabit hale gelen… Biz eleştirel yaklaşırız. Soru sorarız, doğru olup olmadığını sorarız, TSK üzerinden bu tür şaibelerin kalkması amacıyla bunu sorarız. 40 yılda her şeyi doğru yapsaydı Türkiye bu durumda olmazdı.”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Tanrıkulu hakkında soruşturma başlatırken, CHP lideri Kılıçdaroğlu, Tanrıkulu’na sahip çıkmamış, “TSK bizim göz bebeğimizdir” demişti. CHP Sözcüsü Faik Öztrak da “Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun, milletimizin gözbebeği Türk Silahlı Kuvvetleri’ni töhmet altında bırakan ifadeleri kabul edilemez. Bu konu yetkili organlarımızda görüşülecektir” açıklaması yapmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem