Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri'nin sahipleri belli oldu

Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri'nin sahipleri belli oldu
Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri açıklandı. Roman dalında ödülün sahibi "Ölümden Uzak Bir Yer" kitabıyla Kerem Eksen olurken şiir dalında ise "Yavaş Yavaş Bilemiyorum" kitabıyla Süreyya Berfe ödülün sahibi olarak açıklandı.

Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı’nca düzenlenen ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından desteklenen Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri'nin sahipleri açıklandı.

Ödül töreni 2 Kasım'da

Mehmet Eroğlu’nun başkanlığındaki Attilâ İlhan Roman Ödülü Seçici Kurulu’nda Deniz Yüce Başarır, Faruk Şüyün, Seval Şahin ve aileyi temsilen Ali Cem İlhan yer aldı. Metin Celal’in başkanlığındaki Attilâ İlhan Şiir Ödülü Seçici Kurulu’nda A. Ali Ural, Adnan Özer, Tuğrul Tanyol ve aileyi temsilen Kerem Alışık yer alıyor. Ödül töreni, 2 Kasım 2023 Perşembe günü saat 16.00’da Tüyap İstanbul Kitap Fuarı’nda yapılacaktır.

Roman dalında ödüle "Ölümden Uzak Bir Yer" adlı kitabıyla Kerem Eksen, Şiir ödülüne "Yavaş Yavaş Bilemiyorum" kitabıyla Süreyya Berfe layık görüldü. İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nü “Nergis Hanım Hakkında Bazı Şeyler” kitabıyla Devrim Koçak alırken; İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü’ne ise ‘Şiir Mayasıdır Uzakların’ kitabıyla Zeynep Tiryaki aldı.

'Mutluluktan trajediye dönüşen bir aile hikayesi'

Seçici Kurul, roman kategorisindeki ödülün gerekçeli kararında şu ifadelere yer verdi:

“8. Attilâ İlhan Roman Ödülü, Kerem Eksen’in mutluluktan trajediye dönüşen bir aile hikâyesini ölümle yüzleşmeyle ve baba-oğul ilişkisine paralel bir kurguyla birlikte anlattığı Ölümden Uzak Bir Yer romanına verilmiştir.”

'Merak unsurunun varlık üzerine bir sorgulamaya da dönüştürdüğü roman'

İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nün sahibi ise Everest Yayınları’ndan çıkan “Nergis Hanım Hakkında Bazı Şeyler” kitabıyla Devrim Koçak oldu. Seçici kurul bu ödülün gerekçesi de şöyle açıklandı:

“8. Attilâ İlhan İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü, Devrim Koçak’ın kişisel tarihin, mektuplarla ve beklentilerle kurduğu olay örgüsündeki merak unsurunun varlık üzerine bir sorgulamaya da dönüştürdüğü romanı Nergis Hanım Hakkında Bazı Şeyler romanına verilmiştir.“

'Bir ömür şiire verdiği emekle...'

2023 Attilâ İlhan Şiir Ödülü’nün sahibi “Yavaş Yavaş Bilemiyorum” isimli kitabıyla Süreyya Berfe oldu. Şiir Ödülü Seçici Kurulu tarafından bu karar, “Bir ömür şiire verdiği emekle ve bu kitabında kısa dizelerle derinleşerek poetikasının altını bir kez daha çizdiği için Süreyya Berfe‘nin “Yavaş Yavaş Bilemiyorum” isimli kitabına 2023 Attilâ İlhan Şiir Ödülü’nün verilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir” sözleriyle ifade edildi.

'Anlatımcılığı aştığı noktalarda imge zenginliği ve sağlam dize yapısı'

2023 Attilâ İlhan İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü ise Pikaresk Yayınevi tarafından yayımlanan “Şiir Mayasıdır Uzakların” kitabıyla Zeynep Tiryaki’ye verildi. Açıklanan gerekçede, “Anlatımcılığı aştığı noktalarda imge zenginliği ve sağlam dize yapısıyla Zeynep Tiryaki’ye ‘Şiir Mayasıdır Uzakların’ isimli kitabıyla 2023 İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nün verilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir.” ifadeleri yer aldı. (Kısa Dalga)

Kültür Sanat