Av. Gökçe: Yapay zeka, Türk yargı sistemine katılmış oldu

Av. Gökçe: Yapay zeka, Türk yargı sistemine katılmış oldu
Avukat Görkem Gökçe, ‘Yargıtay İçtihat Merkezi’nin kurulmasıyla yapay zekanın Türk yargı sistemine katılacağını belirtti.

Bilişim hukuku alanında çalışan avukat Görkem Gökçe, Yargıtay’ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi’ projesi kapsamında, yapay zeka tabanlı ‘Yargıtay İçtihat Merkezi’nin bu yıl içerisinde hayata geçirileceğinin duyurulduğunu belirtti. Gökçe, “Yani yapay zeka artık Türk yargı sistemine de katılmış oldu” dedi.

Yapay zekanın dünyanın farklı ülkelerinde pilot uygulamalarla davalarda karar verici olarak çalıştığına dikkat çeken Gökçe, yargı sisteminde yapay zeka kullanımına dair şu açıklamaları yaptı:

Yapay zekanın ilk davası Şubat'ta

"Girişimci Joshua Browder’ın geliştirdiği dünyanın ilk robot avukatı DoNotPay, yapay zeka uygulaması ile kullanıcılarına bazı hukuki konularda yardımcı oluyor. Mesela kullanıcılar araç park cezalarına yaptıkları itirazlarda uygulamadan faydalanabiliyor. Yine benzer şekilde. Uçak biletlerinin iptali veya ona bağlı geri ödemelerle ilgili isteyen kullanıcılar uygulama üzerinden itiraz süreçlerini ilerletebiliyorlar. Yapay zeka avukatlık uygulaması ile nispeten basit itilaflarda çevrimiçi bir şekilde destek alınabiliyor.

"Şimdi de bu uygulama trafik suçuyla ilgili Amerika'da duruşmada savunmaya yardım edecek. Bu açıdan yapay zeka tarihte ilk kez bir davanın parçası olmuş oluyor. Hukuk tarihi açısından yeni bir sayfanın açıldığına hep birlikte şahit oluyoruz.

"Yapay zeka teknolojilerinin önümüzdeki 10 yılda bu alanda daha çok gelişeceğini, hem hâkimlerin hem savcıların hem de biz avukatların bu uygulamalardan daha fazla yararlanacağını şimdiden söyleyebiliriz."

"Dünyada pilot uygulamalar var"

Yapay zekanın yargı süreçlerinde kullanımına dair dünyanın farklı ülkelerinde pilot uygulamalar olduğunu anlatan Gökçe, şu örnekleri verdi:

"2019 yılında Çin’in başkenti Pekin’deki çevrimiçi dava hizmeti merkezinde, ‘AI Judge’ isimli yapay zeka yargıçlarını kullanıma sundu. Yine 2019 yılında Estonya’daki mahkemelerde görev yapmaya başlayan yapay zekâ destekli robot hâkimler, 7 bin eurodan daha az tutarlı anlaşmazlıklarda yasal belgelerin incelenmesi ve analiz edilmesi konusunda mahkemelere destek veriyor."

"Yapay zeka Türk yargı sistemine katılmış oldu"

Türkiye'de de Yargıtay'ın 10 Mart 2022'de imzaladığı ‘Yargıtay İçtihat Merkezi’ kurulmasına ilişkin kararın yapay zeka konusunda önemli bir adım olduğunu söyleyen Gökçe, projenin bu yıl hayata geçeceğini anımsattı.

Gökçe, "Yani yapay zeka artık Türk yargı sistemine de katılmış oldu. Bu yıl içerisinde hayata geçmesi planlanan yapay zeka sistemi ile güncel ve emsal kararların yaygınlaştırılmasının kolaylaştırılması ve adli kalitenin yükseltilmesi hedefleniyor" dedi.

Gökçe, şöyle devam etti:

"Şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkesi gereği 2015’ten bu yana Yargıtay'ın tüm kararları kamunun erişimine açık. Bu süreçte 6 milyondan fazla karar kamuoyuyla paylaşıldı. Ancak bu kadar emsal karar içerisinde kullanıcılar veya bizler gibi uygulayıcılar kendi durumlarına uyan, daha güncel ve yol gösterici kararlara ulaşırken zorluk yaşıyor. Yapay zeka uygulamasıyla temelde bu zorluğun aşılması hedeflendiği söyleniyor.” (ANKA)

Gündem