Av. Selçuk Kozağaçlı: Ortada film yok, görüntülerin menşei belli değil, neyin senaryosunu yazdığımı bilmiyoruz

Av. Selçuk Kozağaçlı: Ortada film yok, görüntülerin menşei belli değil, neyin senaryosunu yazdığımı bilmiyoruz
Türkiye’de gösterilmeyen “Mahalle” isimli filmin senaristliğini yaptığı gerekçesiyle hakkında dava açılan tutuklu avukat Selçuk Kozağaçlı, yasadışı elden edilen ham görüntülerden hukuka aykırı delil oluşturulduğunu söyledi.

2017 yılından bu yana tutuklu olan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, Türkiye’de gösterilmeyen “Mahalle” adlı film nedeniyle hakkında açılan dava kapsamında hakim karşısına çıktı.

MLSA’dan Sibel Yükler’in haberine göre, belgesel yönetmeni Sibel Tekin’in de iddianamesini hazırlayan savcı, tutuklu avukat Selçuk Kozağaçlı hakkında 17 Aralık 2022 tarihinde iddianame düzenledi.

İddianamede, soruşturmanın bir ihbar üzerine başlatıldığı belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianamede, afişinde “Bir Grup Yorum Projesi” olarak duyurulan ve ünlü oyuncuların da kadrosunda olduğu, kentsel dönüşümü konu edinen “Mahalle” adlı filmin senaristinin Kozağaçlı olduğu, çekimlerine 2018 yılında İstanbul’da başlandığı, 16 Mayıs 2022 tarihinde Fransa’da gala yapıldığı, Türkiye’de yayınlanmayan filmin Almanya, Belçika, İngiltere, Avusturya ve Danimarka’da gösterime girdiği belirtildi.

Türkiye’de gösterime girmeyen film, 114 dakikasına kadar incelenmiş

mahalleafis.jpg

Ancak iddianameye göre, Türkiye’de gösterime girmeyen filme ait olduğu iddia edilen bir görüntü de soruşturma dosyasına girdi. Buna göre, filme dair 1 saat 58 dakika 57 saniyelik görüntülerin incelendiğini öne süren savcı, “Kentsel dönüşüm değil, yerinde ıslah istiyoruz” yazılı afişin ve “Mahallemizde uyuşturucu satılmasına izin vermeyeceğiz, çocuklarımızı öldürmek suçtur” gibi sözlerinin olduğu 114 dakikalık görüntü ayrıntısına yer verdi.

Söz konusu görüntülerin nasıl ele geçirildiğine dair bilgi vermeyen savcı, YouTube’da yayınlanan 2 dakikalık fragmanı da izlediğini söyleyerek, “kentsel dönüşüm kampanyası ile DHKP-C’nin görüş ve ideolojisinin filme yansıtılmaya çalışıldığını” iddia etti.

TEM’den gönderilen gizli yazıda, görüntü teminine ilişkin bilgi yok

Ankara 29. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın 14 Mart’taki ilk duruşmasında, Kozağaçlı’nın talebi üzerine, filmin görüntü kayıtlarının ne şekilde elde edildiğinin öğrenilmesi için Ankara İl Emniyet Müdürlüğünden kayıtlar ve inceleme tutanağı istendi.

Ankara Terörle Mücadele (TEM) Daire Başkanlığı tarafından 22 Mart tarihinde mahkemeye gönderilen “gizli” yazıda, Kozağaçlı’nın filmin afişinde isminin yer aldığı ancak filme yaptığı katkıların belirlenemediği belirtildi. Kayıtları gönderen TEM, görüntülerin ne şekilde elde edildiğini açıklamadı.

Kozağaçlı: Yasadışı elden edilen ham görüntülerden hukuka aykırı delil oluşturuldu

Davanın 13 Haziran’da görülen ikinci duruşmasına tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden SEGBİS aracılığıyla katılan Kozağaçlı, kendisine yollanan görüntülerin ham görüntüler olduğunun altını çizdi. Kozağaçlı, “Ortada bir film yok, dosyadaki ham görüntülerin menşei belli değil, nereden geldiğini bilmiyorsunuz. Bana ve size gönderilen görüntülerde ortada bir film ve text olmadığı için neyin senaryosunu yazdığımı bilmiyoruz” dedi.

Hukuka aykırı oluşturulan bir delilden yargılandığını söyleyen Kozağaçlı, “Dosya içerisinde tamamen yasa dışı elde edilmiş 1 saat 58 dakikalık dijital görüntü kaydı var ve ne polis ne savcı bu görüntülerin nereden elde edildiğini söyleyebiliyor. Bu görüntüleri bir emanet tutanağı olmadan nasıl elde edip nasıl dosyaya koyuyorlar? Mahkemenize sunulan bu yasadışı delilin nasıl elde edildiğine dair bir el koyma tutanağı olmaksızın beni nasıl yargılayabilirsiniz?” diye konuştu.

Mahkeme, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için davayı 26 Eylül tarihine erteledi. (Kısa Dalga)

Gündem