Avrasya Araştırma'ya göre Cumhurbaşkanlığı seçiminde İmamoğlu ve Yavaş, Erdoğan’ın açık farkla önünde

Avrasya Araştırma'ya göre Cumhurbaşkanlığı seçiminde İmamoğlu ve Yavaş, Erdoğan’ın açık farkla önünde
Avrasya Araştırma'nın açıkladığı son ankete göre, bu Pazar seçim olsaydı hem İmamoğlu, hem de Yavaş, Erdoğan'ı açık farkla geçecekti. Araştırmada Cumhur İttifakı'nın oy oranının ise yüzde 40 civarına kadar gerilediği ortaya çıktı.

Avrasya Araştırma'nın son anketi göre Cumhur İttifakı partilerinin oyu yüzde 40 civarına düştü. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş, Erdoğan’ın açık farkla önünde görünüyor.

Avrasya Araştırma şirketi 11-14 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği anket sonuçlarını açıkladı. Türkiye'de ekonomik kriz olduğuna inananların sayısı yüzde 88'e yükseldi.

Ankete katılanlara "Recep Tayyip Erdoğan tekrar cumhurbaşkanı adayı olursa ona oy verir misiniz?" sorusu soruldu. "Kesinlikle oy vereceğim" diyenlerin oranında azalma yaşanırken, "Kesinlikle oy vermeyeceğim" diyenlerin oranında artış görüldü.

Katılımcıların hükümete ve Cumhurbaşkanı'na olan güvenleri ve ekonomik krizi bitirip bitiremeyecekleri sorusu da yöneltildi. Sadece 4'te 1'i "Pandemi bittiğinde ekonomik krizi bitireceklerdir" cevabını verdi.

Türkiye'de bir ekonomik kriz olduğunu düşünenlerin oranı ise bu ay yüzde 88'i buldu. Bu oran geçtiğimiz ayın aynı dönemlerinde yüzde 77,8'di.

İmamoğlu 48.6, Erdoğan 30.5

"Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sadece Mansur Yavaş ile Recep Tayyip Erdoğan katılırlarsa hangisine oy verirsiniz?" sorusuna "Yavaş" yanıtını verenlerin oranı Nisan ayında yüzde 48 olarak ölçüldü. Erdoğan'a oy vereceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 30,5 oldu.

"Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sadece Ekrem İmamoğlu ile Recep Tayyip Erdoğan katılırlarsa hangisine oy verirsiniz?" sorusuna "İmamoğlu" yanıtını verenlerin oranı her geçen ay arttı. Nisan ayında Erdoğan'a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 30,5 olurken, İmamoğlu'na oy vereceğini belirtenlerin oranı yüzde 48,6 olarak ölçüldü.

En yakın hissedilen siyasetçi İmamoğlu

Ankete katılan seçmenlere kendilerini hangisi siyasetçiye daha yakın hissettikleri de soruldu. Nisan ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kendine daha yakın hissettiğini söyleyenlerin oranı yüzde 37, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i daha yakın hissettiğini söyleyenlerin oranı yüzde 44 oldu. "İkisine de yakın değilim" diyenler yüzde 19 olarak ölçüldü.

Erdoğan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın karşılaştırıldığı soruda ise katılımcıların yüzde 47,7'si Yavaş'ı kendilerine daha yakın hissettiklerini söyledi. Erdoğan'ı seçenlerin oranı yüzde 35,5 olurken "İkisine de yakın değilim" diyenlerin oranı yüzde 16,8 olarak belirlendi. 

Erdoğan ve İmamoğlu'nun karşılaştırıldığı soruda da katılımcıların yüzde 51,4'ü İmamoğlu'nu kendilerine daha yakın hissettiklerini söyledi. Erdoğan'ı yakın görenlerin oranı yüzde 37,2 olurken "İkisine de yakın değilim" diyenlerin oranı yüzde 11,4 olarak ölçüldü. 

Cumhur ittifakı yüzde 40 civarında 

"Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna katılımcıların yüzde 25.8’i AKP, 21.6’sı CHP, 10.4’ü İyi Parti,  8’i HDP, yüzde 6’sı MHP, 2.4’ü Gelecek, 2.4’ü Deva, 1.4’ü Saadet, 1.3 diğer partiler diye yanıtladı. Katılımcıların yüzde 20.7’si ise “kararsızım” dedi.

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ortaya çıkan sonuçlar ise söyle: AKP yüzde 32.5, CHP 27.3, İyi parti 13.1, HDP 10.1, MHP 7.6, Gelecek 3, Deva 3, Saadet 1.8, diğer 1.6

Gündem