Avrasya'nın seçim anketi: Erdoğan rakiplerine karşı oyunu artırdı

Avrasya'nın seçim anketi: Erdoğan rakiplerine karşı oyunu artırdı
Son anket sonucuna göre Erdoğan'ın olası rakiplerine karşı oy oranını artırdığı görüldü. CHP yüzde 30'un üzerinde.

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin son seçim anketiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışmasından çıkacak sonuçlar ölçüldü.

Son anket sonucuna göre Erdoğan'ın olası rakiplerine karşı oy oranını artırdığının görüldüğünü belirten Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, "Erdoğan'ın farkı kapatmasındaki etkenler bir kaç ay üst üste aynı sonuçlar gelirse daha net anlaşılacaktır" dedi.

NEDEN BU SONUÇLAR ÇIKTI?

Özkiraz şöyle devam etti: "Ancak Rusya/Ukrayna savaşındaki tavrı ve AKP/ MHP tabanının ekonomik krizden muhalif taban ile aynı oranda etkilenmemesi sebepler arasında olabilir. Hatta Cumhur ittifakı tabanında bizim hissettiğimiz kadar büyük bir ekonomik kriz hissedilmiyor olabilir. Ekonomik kriz şimdilik daha çok enflasyon olarak kendini gösteriyor. Henüz bir istihdam krizinden bahsedemiyoruz. Kredi kartı harcama verileri ve kredi genişleme oranlarına baktığımızda piyasada hatırı sayılır miktarda para döndüğünü görebiliyoruz. Yani ortada esnaf ve ticaret erbabı için ciddi bir resesyon yok."

ALIM GÜCÜ DÜŞENLER: YÜZDE 82

Avrasya Araştırma'nın seçim anketi 26 ilde 2460 kişiyle gerçekleştirildi.

Araştırmada, geçen sene yıl sonunda işçi ve emekli maaşlarına yapılan zammın ardından ekonomik alım gücünün ne ölçüde değiştiği soruldu. Katılımcıların yüzde 82,3'ü alım gücünün düştüğünü, yüzde 14,7 düşmediğini söyledi. Yüzde 3 ise alım gücünün arttığı görüşünde.

Ankete katılanların 73,2'si hükümetin ekonomi politikalarını başarısız bulurken yüzde 14,7 kısmen başarılı buluyor. Yüzde 12,1 ise hükümetin ekonomi politikalarını destekliyor. Hükümetin genel politikalarına ilişkin ise yüzde 68,8 memnun değilken yüzde 20'si memnun, yüzde 11,2 de kısmen memnun.

"Erken seçim yapılmasını destekler misiniz?" yüzde 62,1 evet yanıtını verirken, yüzde 20,5 hayır dedi. Yüzde 17,4'ün ise fikri yok.

EN ÇOK HANGİ PARTİ OY ALIR?

"Bugün Milletvekilliği seçimi olsa sizin aile / arkadaş /iş ve mahalle çevrenizde en çok hangisi oy alır?" sorusuna karşılık yüzde 64,3 muhalefetteki partileri işaret ederken, yüzde 31,2 iktidardaki partileri tercih etti. Yüzde 4,5 ise kararsız.

"Bugün Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa sizin aile / arkadaş /iş ve mahalle çevrenizde en çok hangisi oy alır?" sorusuna ise yüzde 48,2 ile muhalefet partileri önde giderken yüzde 39,1 ile iktidar partileri ikinci sırada yer aldı. Yüzde 12,7 ise kararsız.

Anket sonuçlarına göre kararsızlar dağıtılmadan; erken seçim olması durumunda yüzde 28,1 CHP'yi desteklerken, yüzde 27,5 ile ikinci sırayı AK Parti aldı.

İYİ Parti yüzde 11,2, HDP yüzde 9, MHP yüzde 5,1, DEVA Partisi yüzde 3,1 oranında oy alıyor anket çalışmasına göre. Diğer partilerin oy oranları ise yüzde 1'in altında ölçüldü.

Kararsızlar dağıtıldığında ise CHP yüzde 31,5, AK Parti yüzde 30,8, İYİ Parti yüzde 12,6, HDP yüzde 10,1, MHP yüzde 5,7 olarak ölçüldü.

KILIÇDAROĞLU İLE ERDOĞAN ARASINDAKİ FARK 1.8

"Yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına muhalefetin çatı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu aday gösterilirse hangi adaya oy verirsiniz?" sorusunda Yüzde 39,9 Kılıçdaroğlu önde çıktı.Yüzde 38,1 ise Recep Tayyip Erdoğan dedi.

Çatı aday olarak yüzde 43,3 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu desteklerken, karşısındaki Erdoğan'ın oy oranı yüzde 37,1 olarak ölçüldü. Yüzde 8,8 "Kararsızım ama büyük ihtimalle Ekrem İmamoğlu'na oy veririm" derken, yüzde 5,1 "Kararsızım ama büyük ihtimalle Recep Tayyip Erdoğan'a oy veririm" dedi.

Ankette bu oranlar Mansur Yavaş için ise yüzde 43 çıktı. Erdoğan yüzde 36,5, yüzde 12,5 "Kararsız ama büyük ihtimalle Mansur Yavaş'a oy veririm", yüzde 3,2 "Kararsızım ama büyük ihtimalle Recep Tayyip Erdoğan'a oy veririm" dedi. (Kısa Dalga)

Politika