Macron, Putin’le görüşmesini savundu: Avrupa bu sorumluluğu Türkiye, Hindistan ve Çin’e bırakmamalı

Macron, Putin’le görüşmesini savundu: Avrupa bu sorumluluğu Türkiye, Hindistan ve Çin’e bırakmamalı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesine dair eleştirilere şu sözlerle yanıt verdi: Putin'le diyaloğun kesilmesi halinde ileride Avrupa'da barışı inşa edecek taraflar Türkiye, Hindistan ya da Çin gibi Avrupa dışından güçler olur.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya lideri Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yapmayı sürdürmesi konusundaki tartışmalara yanıtında, 'Avrupa'nın bu sorumluluğu Türkiye, Hindistan ya da Çin'e bırakmaması gerektiğini' savundu.

Macron, İtalya, Almanya ve Fransa'dan bir grup gazeteciye verdiği ortak söyleşide Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Rusya'nın Ukrayna işgali konusunda soruları yanıtladı. İtalya'dan Corriere della Sera gazetesinde yayımlanan söyleşide "Putin'le diyalog kurmak bize düşer" başlığı kullanıldı.

Macron'a, İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin geçen hafta sonunda Corriere della Sera'yla mülakatındaki sözleri hatırlatıldı. Draghi, "Putin'le konuşmanın faydasız olduğunu, vakit kaybından ibaret olduğunu söyleyenlere hak vermeye başlıyorum" demişti. Macron'a, "Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" diye soruldu. BBC Türkçe'nin Roma muhabiri Övgü Pınar'ın aktardığına göre, Macron bu soruya yanıtında 'Putin'le diyaloğun kesilmesi halinde ileride Avrupa'da barışı inşa edecek" tarafların Türkiye, Hindistan ya da Çin gibi Avrupa dışından güçler olacağı' uyarısı yaptı ve şunları söyledi:

"Vladimir Putin ile konuşmayı sürdürmemiz gerekecek. Ben de Mario da (Draghi), Buça'daki görüntüler sonrası kendisiyle bir daha konuşmadık… Ben Vladimir Putin'le her konuştuğumda bunu (Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir) Zelenskiy benden istediği için yaptım. Ukrayna Devlet Başkanı'nın bu irtibatı istediğini unutmamak lazım. Rolümüz bu bağlamda faydalı.

"Ayrıca, barışı konuşmak gerekecek. Bir gün ateşkes sağlanacak. Garantör güçler olacak, biz de bunların arasında olacağız…

"Eğer bıkkınlığa kapılır ve Putin'le artık konuşmamayı seçersek onunla konuşma sorumluluğunu Türkiye Cumhurbaşkanı'na, Hindistan Başbakanı'na, Çin Devlet Başkanı'na bırakmış oluruz. Ertesi gün Avrupa'da barış inşa edilirken bunu Avrupa dışındakilerin yapmasına karar vermiş oluruz. Bu yüzden çok zor da olsa, bazen etkisiz de kalsa, ısrar etmek gerekiyor."

POLONYA 'HİTLER'LE MÜZAKERE BENZETMİŞTİ'

Fransa Cumhurbaşkanı, Putin ile görüşmesi nedeniyle özellikle Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile bir atışma yaşamıştı. Morawiecki, Macron'un Putin ile görüşme çabalarını Hitler'le müzakere etmeye benzetmişti. Macron ise bu sözleri "skandal" diye nitelemiş ve Polonya Başbakanı'nı, Fransa'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşırı sağcı aday Marine Le Pen'e güç kazandırmaya çalışmakla suçlamıştı.

Dünya