Avrupa hareketli: Almanya ve İtalya'da grev

Avrupa hareketli: Almanya ve İtalya'da grev
Almanya'da kreş, gençlik evleri, okul ve belediye çalışanları, İtalya'da ise sağlık çalışanları sokaklara indi.

Almanya’da sosyal adaletsizlik artarak devam ediyor. Sendikalar böyle bir süreçte toplu iş sözleşmesi (TİS) döneminin hareketliliği içindeler.

Evrensel internet sitesinde yer alan habere göre Eyalet başkenti Stuttgart’ta Ver.di sendikası iki gün peş peşe grev çağrıları yaptı. İlk uyarı pazartesi sabah saat 7’de başladı. Kreş, gençlik evleri, okul ve belediye çalışanlarının dahil olduğu uyarı grevine iki bin kişi katıldı. Önce yürüyüşün sonra mitingin yapıldığı grevde sendikacı ve temsilciler konuşmalar yaparak taleplerinde kararlı olduklarını dile getirdi. Daha sonra yüzlerce kişi belediye binasına girerek sloganlar attı.

İçerden gelen ve işveren örgütünün bir karar almadan toplantıyı bir gün sonrasına ertelediği haberiyle protestolar daha da çoğaldı.

Ver.di sendikasında bölüm sorumlusu Ariane Raad, yaptığı konuşmada, "Bizler kararlıyız. Eylemimize yeni katılan arkadaşlarımız var. Bu bizleri sevindiriyor. Hep birlik olursak sonunda kazanırız" dedi.

İtalya'da sağlıkçılar sokakta

Bir grev de İtalya'da. İtalya'da aralarında doktor ve hemşirelerin de bulunduğu binlerce sağlık çalışanı, daha iyi çalışma koşulları ve devlet sağlık sisteminin iyileştirilmesi talebiyle ülke çapında 24 saatlik bir greve gitti. Şu anda parlamentoda onay bekleyen 2024 bütçe tasarısında önerilen emeklilik kesintileri de protesto edildi.

Yerel basında çıkan haberlere göre sağlık sektöründeki sendikalar, Ulusal Sağlık Hizmeti (SSN) ve özel sağlık tesislerinde çalışan personelin yaklaşık yüzde 85'inin Salı günü iş bıraktığı belirtti. Grev yüzünden yaklaşık 1,5 milyon sağlık kontrolü ve ameliyat ertelendi, ancak hayati önemdeki sağlık hizmetlerinin verilmesine devam edildi.

(Kısa Dalga)

Dünya