Avrupa Komisyonu'ndan kritik tavsiye: Ukrayna ve Moldova AB'ye üye adayı olabilir

Avrupa Komisyonu'ndan kritik tavsiye: Ukrayna ve Moldova AB'ye üye adayı olabilir
Avrupa Birliği Komisyonu, Ukrayna ve Moldova'ya 'aday ülke statüsü' verilmesini tavsiye etti. Komisyon'un tavsiye kararının, önümüzdeki hafta düzenlenecek AB Liderler Zirvesi'nde onaylanması bekleniyor.

Avrupa Komisyonu, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının tetiklediği yeni Avrupa Birliği (AB) üyelikleri başvurularında kritik bir tavsiye kararı aldı. Komisyon, Ukrayna ile güneybatı komşusu Moldova'ya adaylık statüsü verilmesi için tavsiyede bulundu. Gürcistan'ın başvurusu ise üyelik için daha fazla şartın karşılanması gerekçesiyle şu an için dikkate alınmadı.

Ukrayna, Rusya'nın işgalinin 24 Şubat'ta başlamasından sadece dört gün sonra AB üyeliği için başvuruda bulunmuştu. Bundan dört gün sonra, Ukrayna'ya benzer şekilde Rusya yanlısı ayrılıkçı bölgelere sahip olan Moldova ve Gürcistan da başvuru yapmıştı.

Ukrayna'ya aday ülke statüsü verilmesi kararı, AB'nin en büyük üç ülkesi Almanya, Fransa ve İtalya'nın liderlerinin dünkü Kiev ziyaretlerinde dayanışma beyan etmesinin ardından geliyor. Komisyon'un tavsiye kararının, önümüzdeki hafta düzenlenecek AB Liderler Zirvesi'nde onaylanması bekleniyor.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, kararı Ukrayna bayrağını renklerinde giyinerek düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Von der Leyen, "Ukrayna, açık bir şekilde Avrupa değerlerini ve standartlarını karşılama kararlılığını ortaya koydu" dedi.

Von der Leyen'in açıklamasına göre Komisyon, Moldova'nın da 'önemli reformları' gerçekleştirmesi koşuluyla AB adayı statüsü verilmesini tavsiye etti. AB Komisyonu Başkanı, Moldova'nın ekonomik reformlar ve yolsuzlukla mücadele kararlılığını sürdürmesi halinde adaylık şartlarını karşılayabileceğini söyledi. Von der Leyen, Gürcistan'ın da güçlü bir başvurusu olduğunu ama önce daha fazla koşulu karşılaması gerektiğini belirtti.

Ukrayna ve Moldova'nın aday ülke statülerinin AB Liderler Zirvesi'nde onaylanmasının ardından, iki ülke için Türkiye'de 1999'dan beri devam eden adaylık süreci başlayacak.

Ukrayna, üye olması halinde AB'nin yüzölçümü en büyük ülkesi olacak. Aynı zamanda, en büyük nüfusa sahip beşinci üye haline gelecek. (Kısa Dalga)

Dünya