Avrupa Parlamentosu'nda seks işçiliği tartışması

Avrupa Parlamentosu'nda seks işçiliği tartışması
Seks işçiliğinin nasıl düzenleneceği ile ilgili tartışmalar artık Avrupa Parlamentosu'na taşınıyor. Sektörün nasıl düzenlenmesi gerektiği üzerine bir rapor Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Komitesi tarafından hazırlanıyor.

Seks işçiliğini suç kapsamından çıkaran ilk ülke Belçika olmasına rağmen Hollanda, Almanya ve Avusturya'da seks işçiliği farklı formatlarda olsa da yasallaştırılmış durumda. İsveç ve Fransa ise dolaylı olarak engellemeyi hedefleyerek seks işçiliği yapmayı değil onlardan hizmet almayı suç olarak kabul ediyor.

euronew.com'daki habere göre seks işçiliğinin nasıl düzenleneceği ile ilgili tartışmalar artık Avrupa Parlamentosu'na taşınıyor. Sektörün nasıl düzenlenmesi gerektiği üzerine bir rapor Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Komitesi tarafından hazırlanıyor.

Haziran ayında genel kurula gelmesi beklenen raporun bir çeşit yasaklama önermesi bekleniyor. Raporun desteklemesi beklenen Nordic modeli seks hizmeti vermeyi değil almayı suç olarak tanımlıyor.

Raportör ve Alman parlamento üyesi Maria Noichl, "Seks işçiliği küresel ve cinsiyet bazlı bir sorun. Burada ağırlıklı olarak kadınlar bedenlerini erkeklere satıyor. Bu da güç dengelerini bozan ve toplumdaki eşitsizlikleri daha da tetikleyen bir durum," ifadelerini kullandı.

Hollandalı parlamento üyesi Sophie in't Veld de "seks işçiliği de bir emektir" diyerek bu konuda AB düzeyinde bir politika olmamasını eleştiriyor. Seks işçiliğinin suç kapsamından çıkarılmasını savunan in't Veld, "Bu sektörde çalışanların da diğer tüm işçiler gibi haklarının olması lazım," ifadelerini kullandı.

Avrupa Seks İşçi Hakları İttifakı (ESWA) Koordinatörü Sabrina Sanche ise Avrupa Parlamentosu raporu konusunda endişeli. Sanchez böyle bir düzenlemenin seks işçilerine istenmedikleri mesajı vermeye devam edeceğini ve üstü kapalı bir şekilde yetkililer ve müşterilerin şiddet uygulamasına yeşil ışık yakacağını belirtti.

Belçika'da ne oldu?

Geçtiğimiz yılın haziran ayına kadar Belçika'daki seks işçileri kayıt dışı olarak çalışıyor ve sosyal güvenlik, hastalık izni, banka kredisi gibi haklardan faydalanamıyordu. Elbette vergi de ödemiyorlardı.

Ayrıca internet sitesi tasarımı veya muhasebe gibi alanlarda dahi olsa seks işçilerine yardımcı olan herkesin de mahkemelik olma riski bulunuyordu.

Ama tüm bunlar Avrupa'da bir ilk dünyada ise ikinci olan bir düzenleme ile suç kapsamı dışına alındı. Bu uygulama bazı ülkelerdeki gibi yasal hale getirme değil suç kapsamında çıkarma yönünde bir düzenleme olduğu için farklılık arz ediyor.

Belçika'da tüm üçüncü partilere verilen cezalar kaldırılırken bazı seks işçilerinin de haklarını koruyan kontratlarla yasal olarak çalışmasına izin verilmiş oldu.

Dünya