Avrupa seyahat kısıtlamalarına hazırlanıyor

Avrupa seyahat kısıtlamalarına hazırlanıyor
Avrupa Birliği liderleri video konferansta bir araya gelerek koronavirüsün yeni varyantlarının yayılmasını önlemek için alınacak tedbirleri görüştü. Bu bağlamda sınırlar kapatılmayacak ancak riskli bölgelerden seyahatler kısıtlanacak.

Yeni virüs mutasyonlarının yayılmasını engellemek amacıyla ortak strateji belirlemek üzere Perşembe günü bir video konferans düzenleyen Avrupa Birliği (AB) liderleri,  yeni kısıtlamalara gidilmesi  konusunda görüş birliğine vardı. AB devlet ve hükümet başkanlarının aldığı karara göre AB ülkeleri arasındaki sınırlar kapatılmayacak ancak seyahatlere kısıtlamalar getirilebilecek.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, yaklaşık dört saat süren video konferanstan sonra yaptığı açıklamada, “koyu kırmızı” olarak tabir edilen koronavirüsün çok yaygın olduğu bölgelere yapılacak seyahatler için yeni test ve karantina yükümlülüklerinin gündeme geldiğini söyledi.

 “Koyu kırmızı” kategorisi geliyor

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, Komisyon'un mevcut vaka sayılarına göre oluşturulan “korona trafik ışığı haritasını” genişletmeyi tasarladığını açıkladı.

Von der Leyen, bu bağlamda haritaya koronavirüsün çok yaygın olduğu bölgeler için "koyu kırmızı" kategorisinin de ilave edileceğini söyledi. Mevcut haritada, bölgeler enfeksiyon durumlarına bağlı olarak, yeşil, turuncu veya kırmızı olarak gösteriliyor.

Aşı pasaportu ertelendi

Öte yandan konferansta koronavirüs aşısı yaptıranların seyahat kısıtlamalarından etkilenmemeleri için Birlik üyesi 27 ülkenin ortak bir “aşı pasaportu” oluşturulması konusu da gündeme geldi, ancak bu konunun ileri bir tarihte ele alınacağı açıklandı. Aşı pasaportu önerisini turizmden önemli gelir sağlayan Yunanistan gündeme getirmişti.

Sınırlar kapatılmıyor

AB Konseyi Başkanı Michel, AB iç pazarında önemli ürünlerin taşınmasını ve hizmet sunma özgürlüğünü sağlamak için AB'deki sınırların açık kalması gerektiğini belirterek, genel bir seyahat engeline karşı çıktı. Ancak Michel, virüsün yayılmasını önlemek için çok gerekli olmayan seyahatlerin daha yoğun şekilde kısıtlanmasının gerekebileceğini sözlerine ekledi.

Aşıda şeffaflık

Video konferansta liderler aşılarla ilgili “şeffaflık tartışmaları” ve teslimat planları hakkında görüş alışverişinde bulundu. Biontech ve Pfizer şirketleri kısa vadede planlanandan daha az aşı sağlayabildiğinden, Almanya'da aşılama tarihleri kısmen ileriye alınmıştı.

AB Komisyonu, 27 üye ülkeyi hedeflere ulaşma konusunda “hırslı” olmaya çağırdı. Komisyon, AB'deki yetişkinlerin yüzde 70'inin yaz aylarına kadar, 80 yaş üzerindekiler, bakım ve sağlık hizmetlerinde çalışanların yüzde 80'inin de Mart ayına kadar aşılanmasını öngörüyor. Almanya Başbakanı Merkel, Almanya'da yaşayanlara yaz sonuna kadar yani en geç 21 Eylül'e kadar aşı olanağının tanınmasının istendiğini söyledi.

Dünya