Avrupa'da Covid alarmı: Vakalar artıyor, Danimarka'da aşı tavsiyesi değiştirildi

Avrupa'da Covid alarmı: Vakalar artıyor, Danimarka'da aşı tavsiyesi değiştirildi
Avrupa'nın birçok ülkesinde Covid-19 vaka sayılarının artması endişe yarattı. Danimarka hükümetinden bugün 50 yaş üzeri vatandaşlara dördüncü doz aşı tavsiyesi geldi.

Covid-19 önlemlerinin neredeyse tamamının kaldırıldığı Avrupa, bir dizi ülkede artan vaka sayıları nedeniyle yeniden alarma geçti. Uzmanlar, güçlendirici doz aşı yaptırma oranlarının da çoğunlukla düşük olması nedeniyle ölümlerin artmasından endişeleniyor.

The Guardian gazetesinin derlemesine göre, Portekiz, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Yunanistan, Hollanda ve Danimarka'daki vaka sayıları artışa geçmiş durumda. En yoğun vaka artışı Portekiz'de görüldüğü, ülkenin dünyadaki en yüksek yeni vaka oranlarına sahip olduğu belirtiliyor.

'HASTANELERİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR'

Fransa'da da bir hafta içinde ciddi artış görülürken, Paris'teki Raymond-Poincaré hastanesinden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Benjamin Davido "Pandemi, sıcak havaya rağmen yeniden hız kazandı. Omicron'un yeni alt varyantları olan BA.4 ve BA.5 yüzde 10 ila yüzde 15 daha bulaşıcı. Bu da virüse ek bir güç kazandırıyor" dedi. Davido'nun, orta vadede hastaneler için işlerin zorlaşacağını söylemesi ve güçlendirici doz çağrısı yapması dikkat çekti.

ALMANYA SAĞLIK BAKANI: YAZ DALGASI BİR GERÇEKLİK

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach da, "yaz dalgasının bir gerçeklik haline geldiğini" söyleyerek, bağışıklık sistemi güçsüz kişilere dördüncü doz aşı çağrısı yaptı. Ülkede doktorlar da hükümete sonbahar ve kış aylarında yeni dalga uyarısında bulunarak, okulların açık tutulabilmesi için erken planlama yapma çağrısında bulundu.

YUNANİSTAN'DA BULAŞ EPİDEMİK SEVİYEYE YAKLAŞIYOR

Komşu Yunanistan'da da yedi günlük vaka ortalaması bir haftada yaklaşık iki kat arttı. İtalya'da ise vaka sayılarının iki haftadır artmakta olduğu, bulaş oranının yeniden epidemik seviyeye yaklaştığı belirtildi.

DANİMARKA'DA 50 YAŞ ÜZERİNE DÖRDÜNCÜ DOZ TAVSİYESİ

Hollanda'da benzer bir artış görülürken, Danimarka hükümetinden bugün yapılan açıklamada 50 yaş üzerine sonbaharda dördüncü doz aşı tavsiyesi verildi.

MODERNA: VARYANT AŞISINI AĞUSTOSTA DAĞITMAYA BAŞLAYABİLİRİZ

Öte yandan, Covid-19'a karşı mRNA aşısı üreten ABD merkezli Moderna şirketi, varyanta özel bir aşıyı ağustos ayında dağıtmaya hazır olacaklarını açıkladı. Moderna CEO'su Stephane Bancel, varyant aşısının onay almasından hemen sonra dağıtılabilmesini amaçladıklarını söyledi.

Reuters ajansına konuşan Bancel, varyant aşısının onay alması için gereken tüm verileri haziran sonuna kadar sunacaklarını, ağustosa kadar onay almayı beklediklerini ve onaydan hemen sonra sevkıyata başlamayı planladıklarını söyledi. (Kısa Dalga)

Dünya