Avrupa’da ‘Katar rüşveti’ soruşturması

Avrupa’da ‘Katar rüşveti’ soruşturması
Avrupa Parlamentosu’ndaki “Katar rüşveti” soruşturmasında, parlamento ofislerinde arama yapıldı 1 milyon euroya yakın paraya el konuldu.

Katar’ın Avrupa Parlamentosu çalışanlarına, parlamentonun kararlarını etkilemek amacıyla rüşvet verdiği iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada Belçika polisi AP ofislerinde arama yaptı.

BBC Türkçe’nin haberinde yer alan bilgilere göre; Katar’ın, ekonomik ve siyasi kararları etkilemek için Avrupa Parlamentosu çalışanlarına rüşvet verdiği iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada Cuma gününden buyana 20 arama gerçekleştirildi ve 1 milyon euroya yakın paraya el konuldu.

AP tarihindeki "en büyük yolsuzluk skandalı" olabileceği belirtilen olayla ilgili olarak Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola da "Avrupa demokrasisi saldırı altında" diye konuştu.

Parlamentonun, gelişmeleri bugün yapacağı oturumda görüşmesi ve Perşembe günü soruşturmayla ilgili bir kararname açıklaması bekleniyor.

Belçika polisi Katar'dan rüşvet aldıkları iddiasıyla şu ana kadar dört kişiyi gözaltına aldı. Bunlar arasında, iddiaların ardından görevden alınan Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı, Yunan milletvekili Eva Kaili de bulunuyor.

Belçikalı savcılar bir şüphelinin evinde 600 bin euro, bir milletvekilinin evinde de 150 bin euro, Brüksel'deki bir otel odasındaki bavulda da birkaç yüzbin euro nakit para bulunduğunu açıkladı.

Cumadan bu yana 10 parlamento çalışanının bilgi teknolojileri erişimi de "soruşturma için önemli olabilecek verilerin kaybolmasını önlemek amacıyla" donduruldu.

Gözaltına alınan şüpheliler "suç örgütüne dahil olma, yolsuzluk ve kara para aklama" ile suçlanıyor.

Dünya