Ayasofya'nın turist kapısına dükkan kepengi

Ayasofya'nın turist kapısına dükkan kepengi
Ayasofya Camii’ne yabancı turistlerin girişi için yapılan yeni ziyaret alanı kapısına kepenk takıldı.

Unesco’nun tavsiyesi üzerine İstanbul'da bulunan Ayasofya için düzenlenen ‘ziyaretçi yönetim planı’ uygulaması bugün başladı. Ayasofya Camii’ne yabancı turistlerin girişi için yapılan ziyaret alanı kapısına kepenk takıldı.

25 euroluk bilet

Kültür ve Turizm Bakanlığı, konuya ilişkin açıklamasında yabancı turistlerin III. Ahmet Çeşmesi karşısına konumlandırılan gişeden 25 euro karşılığında bilet alarak, caminin güney cephesindeki II. Beyazıd minaresi altında yer alan rampadan giriş yapacaklarını kaydetmişti.

'Tarihi yapının mimarisi ile uyumsuz'

Yeni düzenleme kapsamında bu minarenin altına yapılan giriş kapısı sosyal medyada 'tarihi yapının mimarisi ile uyumsuzluğu' nedeniyle tepkilere neden oldu. Birçok kişi modern malzemelerle yapılan ve üzerinde 'Ayasofya-i Camii Kebir-i Şerifi Ziyaret Alanı-Visitting Area' yazılı giriş kapısının tarihi yapının dokusuna uyumsuzluğuna dikkat çekti. Fotoğraflarda kapının dükkanlarda kullanılan kepenk sistemi ile açılıp kapandığı görüldü.

ayasofya.jpg

'Bu geçici bir yapı'

Ayasofya'dan yansıyan karelere, 'Ayasofya ve Onarımları' kitabı ile tanınan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Fırat Diker de sosyal medya hesabından yorum yaptı. Prof. Dr. Diker, “Bu kapı geçici bir yapı. Üzerindeki minarenin restorasyonu tamamlanınca kaldırılacak. Galeri katına çıkacak ziyaretçiler minare iskelesi altından geçecekleri için güvenlik tedbiri amacıyla yapıldı” bilgisini paylaştı.

Ne olmuştu?

İbadet için gelenlerle tarihi yapıyı gezmeye gelen turistleri ayırmak amacıyla başlatılan uygulama kapsamında yabancı turistler bugünden itibaren camiye 25 euroluk biletle giriş yapmaya başladı. (Kısa Dalga)

Gündem