AYM Başkanı’ndan Yargıtay üyelerine ‘kıssa’lı gönderme

Görevi bırakmadan önce bir konuşma yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Hz. Süleyman ve bir derviş hakkında kıssa anlatarak Can Atalay gündemine değindi ve "Üzerimizdeki cübbeler, toplumun adalete güveninin sembolüdür" dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, görevi bırakmadan önce yaptığı veda konuşmasında, isim vermeden Yargıtay üyelerine Can Atalay göndermesi yaptı.

Bir hikaye anlatan Arslan, "Yargı mensupları olarak bu kıssadan çıkaracağımız hisse bellidir. Üzerimizdeki cübbeler, toplumun adalete güveninin sembolüdür. Bu güveni sarsacak, aşındıracak davranışlardan kaçınmak da göreve başlarken yaptığımız yeminlere sadakatin, ahde vefanın gereğidir" dedi.

"Üzerimizdeki cübbeler, toplumun adalete güveninin sembolüdür"

AYM Başkanı Zühtü Aslan'ın şöyle konuştu:

"Giydiğimiz cübbelerin anlam ve önemini çok iyi anlatan meşhur bir kıssa vardır. Yaralı bir kuş Hz. Süleyman’a gelerek kanadını bir dervişin kırdığını söyler. Hz. Süleyman dervişi hemen çağırtır ve yargılamaya başlar.

Derviş kendini şöyle savunur: “Efendim, kuşu avlamak istedim. Önce kaçmadı, teslim olacağını düşünüp üzerine atladım, bu esnada kanadı kırıldı.” Müşteki kuş bu sözlere hemen itiraz eder ve şöyle der: “Avcı olsa hemen kaçardım. Onu derviş kıyafetinde gördüğüm için kaçmadım. Derviş olmuş birinden bana zarar gelmez diye düşündüm.”

Hz. Süleyman bu sözleri haklı bulmuş ve ceza olarak dervişin kolunun kırılmasına hükmetmiş. Ancak yaralı kuş bu karara da itiraz etmiş ve demiş ki: “Efendim, kolunu kırarsanız iyileşince yine aynı şeyi yapar. Siz en iyisi üzerindeki derviş hırkasını çıkarın ki, benim gibi kuşlar bundan sonra aldanmasın.”

Yargı mensupları olarak bu kıssadan çıkaracağımız hisse bellidir. Üzerimizdeki cübbeler, toplumun adalete güveninin sembolüdür. Bu güveni sarsacak, aşındıracak davranışlardan kaçınmak da göreve başlarken yaptığımız yeminlere sadakatin, ahde vefanın gereğidir." (Kısa Dalga)

Gündem