AYM, HDP dosyasını raportöre gönderdi

AYM, HDP dosyasını raportöre gönderdi
AYM, HDP’nin sözlü savunma yapmayacağını tutanak altına alarak, dosyayı raportöre gönderdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemli dava için bugün toplandı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 21 Haziran 2021'de kabul edilmişti.

HDP, 14 Mayıs seçimlerinin eşit, adil, demokratik koşullarda gerçekleşmesi için kapatma davasına ilişkin tüm işlemlerin seçimler sonrasına bırakılmasını talep etmiş, ancak AYM, bu talebi kabul etmemişti.

Bunun üzerine HDP, seçimlere Yeşil Sol Parti olarak girme kararı aldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın sözlü beyanının ardından HDP yetkililerinin sözlü savunma yapması için 11 Nisan tarihi belirlenirken, HDP AYM’ye bir dilekçe daha sunarak, Eş Genel Başkanların yoğun seçim çalışması nedeniyle sözlü savunma yapamayacaklarını bildirdi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, HDP’ye yönelik kapatma davası için bugün toplandı.

Oy birliği ile karar aldı

AYM, HDP’nin sözlü savunma yapmayacağını tutanak altına aldı. HDP'nin dilekçesinde sunduğu gerekçeleri yerinde görmeyen Yüksek Mahkeme, oy birliği ile yargılama sürecinin devamına karar verdi.

Dosya, esas hakkındaki raporunun hazırlanması için raportöre iletildi.

Süreç nasıl işleyecek?

Bu aşamadan sonra raportör raporunu hazırlayarak, AYM üyelerine sunacak. Başkan Zühtü Arslan, toplantı için bir gün belirleyecek ve kapatma istemi esastan görüşülmeye başlanacak.

Raportörünün raporunun bağlayıcılığı bulunmuyor.

HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. 15 üyenin 10'unun oyuyla dava sonucuna karar verilebilecek. (Kısa Dalga)

Gündem