AYM kararı 6. günde: Can Atalay hakkında bugün karar verilmesi bekleniyor

AYM kararı 6. günde: Can Atalay hakkında bugün karar verilmesi bekleniyor
TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, hakkındaki AYM kararının üzerinden 6 gün geçmesine rağmen hala tahliye edilmedi. Atalay hakkında mahkeme heyetinin bugün kara vermesi bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM), tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay dosyasında “seçilme hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetmiş ve gerekçeli karar da 27 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Oturma eylemi devam ediyor

AYM, Atalay'ın derhal tahliye edilmesi yönünde karar verdi ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi henüz bir adım atmadı. Atalay'la ilgili hala bir karar verilmemesi nedeniyle, yakınları ve avukatlara, Çağlayan Adliyesi'ndeki oturma eylemine devam ediyor. Eyleme TİP Genel Başkanı Erkan Baş da destek verecek.

Erkan Baş da katılacak

Yargıtay'ın Atalay da tutuklu olduğu Gezi davasında verdiği kısmi onama kararından sonra Hatay'dan Ankara'ya Özgürlük Yürüyüşü başlatan Baş, 29 günlük yürüyüşünü dün bitirdi. Baş'ın öğlen saatlerinde Çağlayan Adliyesi'nde olması bekleniyor.

Bugün karar bekleniyor

Atalay hakkındaki kararı verecek olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin, dosyayla ilgili müzakerede olduğu belirtiliyor. Mahkemenin bugün karar vermesi bekleniyor.

Ne olmuştu?

Gezi Davası tutuklusu Can Atalay TİP’ten Hatay Milletvekili seçilmesinin ardından “milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebi Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti.

Bunun üzerine Atalay’ın avukatları yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Bu arada, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 12 Ekim’de başvurunun görüşülmesini, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine ertelemişti.

Anayasa Mahkemesi, 25 Ekim'de yaptığı toplantıda ise oy çokluğuyla Can Atalay'ın “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetmişti. (Kısa Dalga)

Gündem