AYM, üniversite öğrencisinin sosyal medya paylaşımı nedeniyle uzaklaştırılmasını hak ihlali saydı

AYM, üniversite öğrencisinin sosyal medya paylaşımı nedeniyle uzaklaştırılmasını hak ihlali saydı
Anayasa Mahkemesi (AYM), eğitim gördüğü üniversiteye ilişkin eleştirel bir haberi sosyal medya hesabından paylaşan ve bu nedenle uzaklaştırma alan öğrencinin başvurusu sonucunda eğitim hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdi.

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre Yıldız Teknik Üniversitesi’nde (YTÜ) okuyan A.B., 10 Ekim 2016’da sosyal medya hesabından YTÜ’ye ilişkin eleştirel bir haberi yorumsuz şekilde paylaştı. Paylaşım nedeniyle A.B. hakkında disiplin soruşturması açıldı, ardından bir hafta uzaklaştırma verildi. Yargıya başvuran A.B’nin cezası mahkeme tarafından iptal edildi. YTÜ’nün temyiz ettiği karar istinaftan döndü. Kararda, “disiplin cezasının hukuka aykırı olmadığı” savunuldu. Bunun üzerine A.B., AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

AYM, öğrencinin eğitim hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdi. Kararda, “Eylem, kamuoyunca erişilebilir olan ve kendisini doğrudan ilgilendiren bir haber içeriğinin paylaşılmasından ibaret. İçeriği doğru ya da yanlış olsun salt bir haberin paylaşılması başvurucunun yaptırıma maruz kalması sonucunu doğurmamalı. Özgür düşüncenin ve eleştirel aklın beşiği olarak görülen üniversitelerde farklı düşüncelere daha fazla hoşgörü gösterilmesi gerekmekte” denildi. A.B’nin 5 bin liralık manevi tazminat talebi de kabul edildi.

Gündem