AYM'den Ekşi Sözlük, Haber Erciş ve Podcast Kurdî’ye erişim engeline hak ihlali kararı

AYM'den Ekşi Sözlük, Haber Erciş ve Podcast Kurdî’ye erişim engeline hak ihlali kararı
AYM, Ekşi Sözlük, Podcast Kurdî ve haberercis.com’un yaptığı başvurularda hak ihlali kararı verdi.

Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren mecralara baskı kapsamında önce hedef gösterilmiş, sonrasında ‘milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle’ de 25 Şubat’ta kapatılmıştı.

Ekşi Sözlük’ün itirazı üzerine erişim engeli kararı mahkeme tarafından kaldırılmıştı. Fakat ‘itiraz’ sonrası açılamadan yeniden kapanmıştı.

Bunun üzerine sözlük yönetimi, siteyi başka alan adlarına taşımıştı. Bunlardan ilki olan ‘eksisozluk2023.com’ 13 Mayıs’ta, ‘eksisozluk42.com’ 15 Mayıs’ta, ‘eksisozluk1923.com’ 14 Aralık’ta, ‘eksisozluk1999.com’ da 24 Aralık’ta erişime engellenmişti.

Engel kararının hukuka aykırı olduğunu belirten Ekşi Sözlük yönetimi AYM’mye başvurmuştu.

Ekşi Sözlük’ün açıklamasına göre AYM, engel kararının anayasanın 26’ncı maddesiyle güvence altına alınan ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine hükmetti.

Podcast Kurdî ve haberercis.com’a ihlal kararı

Öte yandan Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA), Podcast Kurdî ve haberercis.com’a getirilen erişim engellerine karşı yaptığı başvurular da dahil olmak üzere toplam 62 erişim engeli hakkında kararını açıklayan Anayasa Mahkemesi (AYM), engellemelerin ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine hükmetti.

23 Kasım 2023 tarihli kararda, gerekçesiz verilen erişim engeli kararlarının ifade özgürlüğünü ihlal ettiği, haberlere ve içeriklere erişimin engellenmesinin bilgi alma ve verme özgürlüklerine yönünden ifade özgürlüğüne müdahale oluşturduğu kaydedildi.

Anayasa Mahkemesi 11 Ocak 2024 tarihinde tebliğ ettiği “Ahmet Altan Sabancı ve Diğerleri Başvurusu” ile toplu olarak birçok erişim engeline ilişkin başvuruları karara bağladı.

Kararda 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesi uyarınca verilen erişim engeli kararlarının kanuni öngörülebilirlik şartını taşımadığı belirtildi.

Başta Van olmak üzere Türkiye’de meydana gelen toplumsal olayları haber yapan ve 9 Nisan 2019 tarihinde erişime kapatılan haber sitesi Erciş Haber için getirilen erişim engeli kararına yapılan itiraz Erciş Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedilmişti. MLSA 1 Temmuz 2019 tarihinde söz konusu erişim engelinin bilgiye erişim hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştu.

Kürtçe yayın yapan Podcast Kurdî (podcastkurdi.com) internet sitesinde “iro çi bu - bugün ne oldu” başlıklı haber programını sunan Rabia Çetin adına MLSA tarafından yapılan başvuruda ise, Podcast Kurdî’nin bir yayınına yönelik atılan tweet’e getirilen erişim yasağı konu edildi.

Mahkemenin verdiği hak ihlali kararında Anayasa’nın 26.maddesinde yer alan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verildi. Karar, erişim engellerine yönelik yapılan itirazların gerekçesiz reddedilmesine karşı içtihat niteliği taşıyor. (Kısa Dalga)

Gündem