AYM, ihraç akademisyenin sendika üyeliğinin mahkeme kararıyla sonlandırılmasında ‘ihlal’ kararı verdi

AYM, ihraç akademisyenin sendika üyeliğinin mahkeme kararıyla sonlandırılmasında ‘ihlal’ kararı verdi
AYM, OHAL KHK’sıyla sendikal üyeliği sona erdirilen Prof. Dr. Nilay Etiler için “sendikal hak ihlali”ne karar verdi. SES, mahkemelerin AYM kararını dikkate alarak hukuksuzluğa son vermesini istedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), OHAL Kararnamesiyle Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Kocaeli Şubesi Eş Başkanlığı’ndan ihraç edilen Prof. Dr. Nilay Etiler için “sendikal hakkının ihlal edildiğine” hükmetti.

2017’de SES Kocaeli Şubesi Eş Başkanlığına seçilen Etiler, “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza attığı için OHAL KHK’siyle ihraç edilmişti.

İhraç kararı gerekçe gösterilerek Kocaeli Valiliği’nin açtığı davada Etiler’in sendika üyeliği de sonlandırıldı.

Sendikal üyeliğinin sonlandırılması işlemini Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan Etiler, haklı bulundu.

SES Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin 16 Mart 2023 tarihli kararında Nilay Etiler’in Anayasanın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edildiğine karar verdiği belirtildi.

AYM kararı, yeniden yargılama yapılması amacıyla Sakarya Bölge Adliye Mahkemesine gönderildi.

SES açıklamasında, AYM’nin, OHAL kararnamesi ile ihraç edildikten sonra Yalova ilçe temsilcileri seçilen üyeleri Hüseyin Ercan’ın para cezası ile cezalandırılmasının sendikal hak ihlali olduğuna dair kararı da hatırlatıldı.

Açıklamada, “OHAL KHK’si ile hukuka aykırı şekilde kamu görevinden ihraç edildikten sonra sendika kurullarında görev alan üyelerimiz hakkında açılan davalarda mahkemeler açık yasa hükmüne rağmen aleyhe kararlar verebildi. Son olarak Tunceli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, açık yasa hükmüne rağmen ve AYM’nin Hüseyin Ercan kararı dosyaya sunulmuş olmasına rağmen OHAL ihraçları ile ilgili bir uyuşmazlıkta hukuki karar vermemeyi tercih etti” denildi.

SES, OHAL hukuksuzluğunun ve sendikal hak ihlallerinin son bulması için mücadeleyi sürdüreceklerini bildirdi. (Kısa Dalga)

Gündem