AYM, Cumhurbaşkanı bildirilerinin TRT'de yayınlanmasına onay verdi

AYM, Cumhurbaşkanı bildirilerinin TRT'de yayınlanmasına onay verdi
AYM, Cumhurbaşkanlığı bildirilerinin TRT tarafından yayımlanmasını düzenleyen hükmün iptal istemini oy çokluğuyla reddetti. Karşı oy kullanan AYM Başkanı Zühtü Arslan, cumhurbaşkanının artık partili olabildiğine dikkat çekerek, “Tarafsızlık ilkesini zedeleyebilir” dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2018’de çıkarılan 4 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde yer alan ve TRT’yi, Cumhurbaşkanlığı bildirilerini yayımlamakla yükümlü kılan düzenlemenin iptal istemini oyçokluğuyla reddetti.

Cumhuriyet’in haberine göre, AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın da aralarında olduğu 5 isim, karara muhalif kaldı.

Kararda, “Belge kapsamının Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenmesi gerekeceği açık. Yayın sıklığı ve yayın süreci konusunda ise herhangi bir düzenleme öngörülmemiş, bu hususlarda karar verme yetkisi TRT’ye bırakılmıştır. TRT’nin tarafsızlığını öngören anayasal hükme aykırı bir yönü bulunmamaktadır” denildi.

Tarafsızlık vurgusu

Başkan Arslan ise karşı oy gerekçesinde, TRT’nin tarafsız ve özerk olması gerektiğini vurguladı. Arslan cumhurbaşkanının artık partili olabildiğine dikkat çekerek, “CBK hükmünü, özerklik ilkesiyle bağdaştırmak mümkün değil. TRT yayınlarına yönelik tarafsızlık ilkesini zedeleyebilir” dedi.

AYM üyesi Engin Yıldırım da “Kural, Cumhurbaşkanlığı’nın tamamen günlük siyasetle bağlantılı ve ilgili olabilecek bildirileri bakımından herhangi bir sınırlama getirmemektedir” derken bu durumun TRT’nin tarafsızlığı ve yayınlarının tarafsızlığını düzenleyen anayasa hükmüyle bağdaşmadığını kaydetti. (Kısa Dalga)

Gündem