Ayşe Tuba Arslan cinayetinde sanığın 'haksız tahrik indirimi'ne bozma

Ayşe Tuba Arslan cinayetinde sanığın 'haksız tahrik indirimi'ne bozma
Yargıtay, Eskişehir'de eski eşini öldüren adama verilen 'tahrik indirimi' kararı bozuldu.

52 yaşındaki Yalçın Özalpay, 24 yıldır evli kaldığı 45 yaşındaki eski eşi Ayşe Tuba Arslan'ı 2019'da satırla öldürmüştü. Eskişehir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Özalpay'ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında 'iyi hal' ve 'haksız tahrik indirimi' uygulamıştı.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi (istinaf) ise cezayı 'haksız tahrik' indirimiyle 24 yıla düşürmüştü.

YARGITAY BOZDU

Bunun üzerine istinafın kararıyla ilgili olarak temyiz isteminde bulunuldu ve dosya Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi'ne taşındı. Daire heyeti, dosyayla ilgili olarak yapılan temyiz incelemesini tamamladı.

Heyet, istinafın kararını eksik ceza tayin edilmesi nedeniyle bozdu.

Kararda sanık Özalpay'ın savunmasında Ayşe Tuba Arslan'ın kendisine karşı sadakat yükümlülüğünü ihlal ettiğine dair bir takım anlatımlarda bulunduğu ve Arslan'ın kendisinden habersiz ev alması sebebiyle tartışmalarının bulunduğuna dikkat çekilerek, sadakat yükümlülüğüne ilişkin ihlal niteliğindeki eylemlerin veya Arslan'ın habersiz şekilde ev almasının boşanma davasına konu edilebilecek nitelikte iddialar olduğuna vurgu yapıldı.

'HAKSIZ TAHRİK UYGULANMAMALIYDI'

Özalpay veArslan arasındaki boşanma davasının 10 Eylül 2019'da kesinleştiğine yer verilen kararda, sanığın 'nitelikli kasten öldürme' suçunu 11 Ekim 2019'da, yani boşanma kararı kesinleştikten 1 ay sonra işlediğine dikkat çekildi.

Dolayısıyla, boşanma kararı kesinleştikten sonra önceye dayalı sadakat yükümlülüğünün ihlal edilmesine ilişkin iddiaların haksız tahrik olarak değerlendirilemeyeceği belirtilerek, eksik ceza tayininin bozmayı gerektirdiği belirtildi. (DHA)

Gündem