Ayşegül Doğan: Babamın yerini almam mümkün değil, izini sürmeye çalışmak diyelim

Ayşegül Doğan: Babamın yerini almam mümkün değil, izini sürmeye çalışmak diyelim
Babasının seçildiği Şırnak’tan milletvekili adayı olan Ayşegül Doğan, “Babamın yarım kalan hayali, kendi ifadesiyle, adil, onurlu, kalıcı bir barışı tesis etmekti. Yarım kalan o hayaline bir küçük damla da katkı sunabilirsek ne kadar güzel olur” dedi.

Kürt siyasetinin tanınmış isimlerinden eski Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Orhan Doğan’ın kızı gazeteci Ayşegül Doğan, Yeşil Sol Parti’nin Şırnak milletvekili adayı. Doğan, babasının yarım kalan hayallerini gerçekleştirmek istediğini söyledi.

VOA Türkçe’den Mahmut Bozarslan’a konuşan Doğan, şartların kendisini siyasete yönlendirdiğini anlattı.

Asıl mesleği olan gazeteciliği yapmak istediğini vurgulayan Doğan, “Keşke siyasete atılmam gerekmeseydi. Keşke Türkiye hepimizin özlediği demokratik bir ülke olsaydı. Keşke biz meselelerimizi konuşarak halledebilmiş olsaydık geride bıraktığımız yıllarda ve ben de gazetecilik yapmaya devam edebiliyor olsaydım. Çünkü ben işimi yapmak istiyordum. Gazetecilik yapabilecek imkan ve olanak kalmamıştı. Biraz da bu belki beni siyasete sürükledi ama yine söylüyorum keşke bana ihtiyaç olmasaydı. Bu mesele hallolmuş olsaydı ve her birimiz olduğumuz yerde, yapmak istediğimiz işleri yapıyor olsaydık” dedi.

“Babamın yerini almam mümkün değil, izini sürmeye çalışmak”

Gittiği her yerde 2007 yılında yitirdiği babasına ait bir iz bulduğunu söyleyen Doğan, babasının yerini alacağı söylemine karşı çıktı.

Babasının izinden gitmeye çalışacağını söyleyen Doğan, “Babamın yerini almam mümkün değil. Bunu sahaya geldikten sonra çok daha net bir biçimde görüyorum. İzini sürmeye çalışmak diyebiliriz. Burada karşılaştığım insanlar da bana bunun imkansız olduğunu söylüyorlar çok net bir biçimde. Fakat izini sürerken en az onun kadar çalışkan, fedakar, görev ve sorumluluk bilinciyle hareket etmemi beklediklerini görüyorum. Ben de ancak bunu yapabilirim” diye konuştu.

“Babamın hayali adil, onurlu, kalıcı barıştı”

Babasının hayallerinin bedelini canıyla ödediğine dikkat çeken Doğan, şunları söyledi:

“Babamın yarım kalan hayali, kendi ifadesiyle, adil, onurlu, kalıcı bir barışı tesis etmekti. Türkiye’ye bunu getirebilmeyi, bunun geniş yollarını sağlayabilmeyi, o yolda bedel ödedi. Hayatını ortaya koydu. Bu en büyük hayaliydi. Yarım kalan o hayaline bir küçük damla da katkı sunabilirsek ne kadar güzel olur. Tam da Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında.”

“Yüzleşmeden yol alamayız”

Doğan, yeni yüzyılda yüzleşme olması gerektiğini de ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu acılarla yüzleşmeden yol almamızın imkanı yok. Babamın hayali yüzleşebilmekti. Onurluca yüzleşebilmek, unutmadan hatırlatmaktı. Şimdilerde helalleşmeden çok bahsediliyor, yüzleşmekten çok bahsediliyor. Bunları nasıl yapacağız, nasıl sağlayacağız, bunlara dair bir çabanın parçası olmak istedim.”

Doğan, seçilmesi halinde önceliğinin kadınlar, Kürtler ve gazeteciler olacağını da sözlerine ekledi.

Orhan Doğan kimdir?

1991 yılında Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden Şırnak Milletvekili seçilen Orhan Doğan daha sonra kurucusu olduğu Halkın Emek Partisi’ne (HEP) geçti. Doğan’ı 1994 yılında dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra Meclis’ten çıkarken gözaltına alınması ve daha sonra tutuklanmasıyla tanıdı. 10 yıl cezaevinde yattıktan sonra tahliye edilen Doğan, 2007 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. (Kısa Dalga)

Politika