Babacan: Vakıf ve dernek yurtları denetlenmeli

Babacan: Vakıf ve dernek yurtları denetlenmeli
DEVA Partisi lideri Babacan, tarikat ve cemaat yurtları konusunda "Kimsenin istediği yurtta kalmasına karışamayız" dedi, ancak devletin vakıf ve dernek yurtlarını denetlemesi gerektiğini söyledi.

ESRA TOKAT


DEVA Partisi, Gençlik Eylem Planı’nı Genel Merkez binasında düzenlediği basın toplantısı ile duyurdu. Basın toplantısında eylem planını DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gençlik Politikaları Başkanı Doğa Şanlıoğlu sundu.

Gençlere "Endişeye mahal yok. Bu kâbus geçip gidecek. Bu korku filmi bitecek” diye seslenen Babacan, zaman zaman çocuk istismarlarıyla gündeme gelen, son olarak da Hiranur Vakfı'ndaki çocuk istismarı nedeniyle yeniden tartışmaya açılan tarikat ve cemaat yurtları konusunda ise "Kimsenin istediği yurtta kalmasına karışamayız. Devletin burada yapması gereken vakıf ve dernek yurtlarına kurallar koymak ve bunları denetlemek” dedi.

Eylem Planı hakkında bilgi veren Babacan, 25 yaşına kadar tüm gençlere internetin ücretsiz olacağını ve KYK yurtlarındaki saat kısıtlamasının kaldırılacağını söyledi. Babacan, “Bütün ülkeyi fiber ağlarla öreceğiz. Fırsat eşitliği bizim için önceliktir. KYK yurtlarındaki giriş-çıkış saati uygulamasını kaldıracağız. Gençlere güveneceğiz. 18 yaşına gelmiş, ‘Şu saatte gel, bu saatte çık’ diye bir şey yok. Bunlar eski zihin dünyasının ürünü. Eğitim masraflarının karşılanması için her türlü desteği vereceğiz. Her sene başında ihtiyacı olan öğrencilerin kartına belli bir bedel yatırılacak ve gençler harcamalarını bu kart ile yapacak. Yurt bulamayan ihtiyaç sahibi gençlere ise kira yardımı uygulamasını başlatacağız” dedi.

“Pasaport harçlarını kaldıracağız”

Pasaport harçlarının gençler için kaldırılacağı bilgisini veren Babacan, “Biz gençlerin dünyayı görmesini istiyoruz. Yurtdışına çıkışlarda gençlerden harç almayacağız. Pasaport ücretlerini kaldıracağız” ifadelerini kullandı.


“Şu anki iktidar özgürlükten ve demokrasiden korkuyor”

Bütün kötü gidişatı tersine çevireceklerini belirten Babacan, şu an iktidarda yorgun ve ihtiyar bir siyasi parti olduğunu kaydederek, “Özgürlükten ve demokrasiden korkmamak lazım. Şu anda hükümet bunlardan korkuyor, o yüzden Şangay'a doğru hattını çiziyor. Ama biz Türkiye’yi Avrupa standartlarına yükselteceğiz. Öyle ki Eurovision şarkı yarışmasına da tekrar katılacağız” dedi. Bu sözlerin ardından salonda bulunan gençler, “Gençlere kan, Ali Babacan” sloganını attılar.

“Devlet kimseye torpil yapmayacak”

İşsizlik konusuna da değinen Babacan, “İşsizlik yaşamsal bir konu, bunalımdır, sosyal baskıdır. İş arayıp da bulamamak çok zordur. Biz bütün bu isyanları feryatları duyuyoruz. Çok büyük bir meslek lisesi atılımına hazırlanıyoruz. Meslek liselerini eğitimiyle ve imkânlarıyla çok cazip hâle getireceğiz. Ara değil, aranan elemanlar yetiştireceğiz. Meslekler arası geçişin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İş bulamayan gençlerimizi ücretsiz eğitim programlarına alacağız.

"Bu programlarından mezun olan gençlerden işe girdiklerinde epey bir süre vergi almayacağız. İşyerlerini de sigorta priminden muaf tutarak teşvik edeceğiz. Devlet üstüne düşeni yapacak. Kamuda işe alımlarda da mülakat kalkacak. Devlet, kimseye torpil yapmayacak. Endişeye mahal yok. Bu kâbus geçip gidecek. Bu korku filmi bitecek.”

“Kimsenin istediği yurtta kalmasına karışamayız”

Basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, “KYK yurtlarının artırılması tarikat ve cemaat yurdunda kalan çocukların sorunlarını çözmek için yeterli mi? Yoksa tarikat ve cemaat yurtlarında herhangi bir denetim getirmeyi planlıyor musunuz?” sorusu üzerine, şunları söyledi:

“KYK yurtlarının sayısını ve kapasitesini artıracağız. Hiçbir öğrenci ekonomik olarak zorlandığı için başka bir kurumun yurdunda kalmayacak. Ancak kimsenin istediği yurtta kalmasına da karışamayız. Devletin burada yapması gereken vakıf ve dernek yurtlarına kurallar koymak ve bunları denetlemek.”

“YÖK’ü kapatacağız, zorunlu askerliği kaldıracağız”

DEVA Partisi Gençlik Politikaları Başkanı Doğa Şanlıoğlu ise “YÖK’ü kapatacağız, üniversiteler artık özerk olacak. 'Benim Evim Benim Aracım' projesini hayata geçireceğiz. Gençlerin kolayca ev ve araç sahibi olmalarını sağlayacağız. Zorunlu askerliği kaldırıp fırsat eşitliği adına profesyonel orduya geçilmesini savunuyoruz" dedi.

Politika