Babacan, ‘dedikodular duyuyoruz’ diye açıkladı: KDV bir çırpıda yüzde 20’ye çıkarılacak

Babacan, ‘dedikodular duyuyoruz’ diye açıkladı: KDV bir çırpıda yüzde 20’ye çıkarılacak
Gıda, giyim, eğitim ve sağlıkta yüzde 10 olan KDV’nin yüzde 20'ye çıkarılması yönünde teknik hazırlıkların duyumlarını aldıklarını söyleyen DEVA lideri Babacan, “Çok vahim bir hata olacak” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, temel ihtiyaç maddelerinde yüzde 10 olan KDV’nin yüzde 20’ye çıkarılacağı yönünde “dedikodular” duyduğunu açıkladı.

Babacan, Youtube’da yayınlanan “Ali Babacan ile Bi’ Kahve” programında duyumlarına dair açıklamalarda bulundu.

AKP hükümetlerinde Bakanlığı dönemindeki KDV’ye yönelik uygulamaları anlatan Babacan, “Biz bu vergi oranlarıyla alakalı aslında çok önemli tecrübeler yaşadık Türkiye olarak. Ne yaptık mesela? Kurumlar vergisi yüzde 33’dü, önce 30'a, sonra 20'ye indirdik ve toplam tahsilat değişmedi, arttı hatta. Çünkü kayıt dışı azaldı” dedi.

Gelir vergisinin üst dilimini yüzde 45’den 35’e indirdiklerini söyleyen Babacan, şöyle devam etti:

“Dilim sayısını azalttık. Toplam vergi tahsilatı düşmedi. Katma Değer Vergisi (KDV) temel ihtiyaçlarda; gıda, giyim, sağlık, eğitimde yüzde 18'den 8'e düşürdük. Radikal bir karardı. Maliye bürokrasisi çok tedirgin oldu, vergi gelirleri düşecek diye fakat dört sektörde kayıt dışılık olduğu için bu oranları düşürmemize rağmen vergi tahsilatında kayıp olmadı, aksine artış oldu.”

Babacan, son yıllarda vergi oranlarındaki artışa dikkat çekerek, şunları belirtti:

“Son birkaç yıldır maalesef çok üzülerek izliyorum ki vergi oranlarını artırıyorlar. Yüzde 8’lik KDV'yi 10’a, yüzde 18'i 20'ye çıkardılar. Bebek bezi ya, temizlik ürünlerini yüzde 8’den 20'ye çıkardılar. Lüks tüketimde sorun yok ama bunlar çok temel ihtiyaç.

“Ve şimdi maalesef dedikodular duyuyoruz ki temel ihtiyaç olan gıdada, giyimde, eğitimde, sağlıkta o yüzde 10 oranının bir çırpıda yüzde 20'ye çıkarılması… Teknik hazırlıklar var. Bu tabii çok vahim bir hata olacak.” (Kısa Dalga)

Ekonomi