Babacan, kültür politikasını anlattı: Neler vaat ediyor?

Babacan, kültür politikasını anlattı: Neler vaat ediyor?
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 'Kültürel Atılım Eylem Planı'nı açıkladı.

Babacan, bugün partisinin genel merkezinde düzenlediği toplantıda eylem planını anlattı.

DEVA Partisi lideri, 'demokrat zihniyet'in inşasıyla kültür-sanat alanında güçlenmek zorunda olduklarını belirtti. Babacan, sansürün sanatı engelleyemediğinden bahsetti.

DEVA Parti lideri, iktidara geldiklerinde keyfi sansür uygulamalarından vazgeçeceklerini dile getirerek sanatçıların "Başıma bir şey gelir mi" diye düşünmeyeceğini ifade etti.

'İNSAN ONURUNA YAKIŞAN HAYAT'

Babacan'ın kültür alanındaki vaatleri şöyle:

* Sanatçılarımıza da insan onuruna yaraşır hayat sürmelerini sağlayacak sosyal güvenlik sistemini oluşturacağız. Kültür ve sanatın bütçedeki payını çoğaltacağız. Verilen mali destekler için de ölçülebilir, nesnel, şeffaf ilkeler belirleyeceğiz.

* "Orada söyleyemezsin, buraya gidemezsin" diyerek konserleri festivalleri yasaklayan bir iktidar var. Festival ve konser gibi kültürel etkinliklerin keyfi kararlarla, sudan sebeplerle engellenmesine dur diyeceğiz.

* 18-25 yaş arasındaki gençlerin konser, festival, sergi gibi her türlü kültür-sanat etkinliklerine katılımlarını sağlamak için ‘Kültür Kart’ uygulamasını hayata geçireceğiz.

* Bir Hasankeyf faciası daha yaşamaya tahammülümüz yok. Tarihi eser ve anıt vasfı taşıyan kültürel miras yapılarımızın daha etkin korunmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacağız.

'KAYBOLAN' DİLLERE DESTEK

* Söylemekten mutluluk duyduğum bir başka projemiz ‘Plato Kentler.’ Rantın henüz tarumar edemediği birbirinden güzel şehirlerimiz var. ‘Plato Kentler’ statüsüne alacağımız bu kentlerimizin özellikli bölgelerini belirleyerek, yerel yönetimlerle işbirliği içinde plato haline getireceğiz.

* UNESCO’nun ‘Tehlike Altındaki Diller Atlası’nda Türkiye’deki 18 dilin de yaşadığı topraklar. Dil, mirastır. Bu topraklardaki tüm dilleri yaşatmak bizim boynumuzun borcudur. Çok kültürlülüğümüzün zenginlik olduğu bilinciyle, bu dillerin korunması ve bu dillerde kültürel ve sanatsal üretim yapılması için her türlü çabayı göstereceğiz.

'DİL NEDENİYLE KONSERLER İPTAL EDİLMEYECEK'

* DEVA Partisi olduğu müddetçe hiçbir sanatsal, kültürel aktivite yapıldığı dil nedeniyle iptal edilmeyecek. Burayı daha da açık konuşayım; Kürtçe şarkılarla Türkçe şarkılar, Zazaca şarkılar, Arapça şarkılar, aynı sahnelerde, aynı imkanlarla söylenecek ve hep beraber zevkle dinleyeceğiz, eşlik edeceğiz.

EUROVISION SÖZÜ

* Biz Eurovision’u önemsiyoruz. Sertab Erener’in ‘Everyway that I can’ dediği gibi, biz de her türlü çabayı gösterip yeniden Eurovision’a katılacağız.

* Kültür ve sanat alanında yaptığı çalışmalarla öne çıkan ve kendi alanında önemli katkılarda bulunmuş isimlerin, uluslararası kamuoyunda bizi temsil etmesi amacıyla ‘Kültür Elçileri’ programını başlatacağız. (Kısa Dalga)

Gündem