Bağdadi'nin akrabasının esir tuttuğu Ezidi kadın ve çocuğu fidye ödenerek kurtarıldı

Bağdadi'nin akrabasının esir tuttuğu Ezidi kadın ve çocuğu fidye ödenerek kurtarıldı
IŞİD'in öldürülen lideri Bağdadi'nin akrabası olduğu ileri sürülen kişi tarafından Ankara'da esir tutulan 25 yaşındaki Ezidi kadın ve çocuğu, Kanada'daki kardeşinin çabalarıyla bulunan 12 bin euro karşılığında kurtarıldı.

HALE GÖNÜLTAŞ

Ankara’nın Şentepe Mahallesi’nde 25 yaşındaki Ezidi kadın Delal* ve 8 yaşındaki kız çocuğu, Ömer sahte ismini kullanan Iraklı IŞİD’liye 12 bin Euro tutarında kripto para ödenerek kurtarıldı ve Türkiye’den çıkarıldı.

2019 yılında Hatay tarafından Türkiye’ye kaçak yollardan giriş yapan Iraklı IŞİD’li ailesi ile Ezidi Delal ve çocuğunun 2020 yılında Ankara’ya geldikleri belirtildi. Delal ve kızı, geçen hafta güvenli aracıların getirdiği yerden alınarak önce güvenli bir yere götürüldü ve ardından Türkiye dışına çıkarıldı.

İKİ AYLIK EVLİ İKEN KAÇIRILDI

Edinilen bilgiye göre, Delal, 2014 yılında yaşanan Şengal katliamı sırasında iki aylık evlidir. IŞİD’in köylerine saldırması sırasında Delal ve evdeki diğer kadınlar bir araca bindirilir. Delal, kendisi zorla pikaba bindirilirken kocasının IŞİD’li teröristlerce öldürülüşüne tanık olur. IŞİD’lilerin elindeyken önce Irak'ta ardından da Suriye’de farklı farklı IŞİD’lilerin cinsel saldırısına uğrar.

DELAL’İN KIZININ BABASI EZİDİ Mİ IŞİD’Lİ Mİ?

Delal, hamile olduğunu geç fark eder, bebeğin eşinden mi kaçırıldığı gece ve sonrasındaki tecavüzlerden mi olduğu konusunda hiçbir zaman emin olamaz. Doğumu Deyrzor’da onu en son satın alan bir IŞİD’linin evinde yapar. Evinde doğum yaptığı IŞİD’li, bebek üç aylıkken çatışmada ölür. Aynı evde yaşayan IŞİD’linin erkek kardeşleri, Delal ve yeni doğan kızını Suriye’de bulunan Suudi Arabistan vatandaşı bir IŞİD’liye satar. IŞİD’li, Delal ve bebeğini evde bir hafta tuttuktan sonra cüzi bir miktar para karşılığı bu kez Iraklı bir IŞİD’liye satar. IŞİD’linin iki karısı ve dokuz çocuğu vardır.

ZORLA MÜSLÜMAN YAPILIP, ÇARŞAFA SOKULDU

Delal’e getirildiği evde “Eğer Müslümanlığa geçmezse, çocuğunun elinden alınacağı, kendisinin de evin odunluk olarak kullanan bölümünde kapalı kalacağı” söylenir. Delal’e Müslümanlığa geçiş için yapılması gerektiği gerekçesiyle prosedürler uygulatılır. Çarşafa sokulur, kadınlar Arapça öğretir, Delal’in kızı da dini eğitim ile büyütülür, çocuğun başı kapatılır. Delal bir gün evdeki genç kızlardan birine çocuğunun babasının öldürülen eşi olabileceğini söyler. Çünkü Delal, kaçırıldığında henüz iki aylık evlidir ve doğum zamanlaması da kafa karıştırıcıdır.

ODUNLUKTA YAŞAM

Evin genç kızı, Delal’in bu kuşkusunu hemen annesine iletir. Kadın, IŞİD’li kocası eve geldiğinde Delal’in bebeğin babasına dair anlattıklarını aktarır. O gece Delal, IŞİD’li terörist ve IŞİD’linin erkek kardeşi tarafından ağır fiziksel ve cinsel şiddete uğrar. Delal o tarihten sonra da odunluğa indirilir.

TÜRKİYE’YE KAÇAK GİRİŞ

2019 yılının Kasım ayında Iraklı IŞİD’li ve ailesi, Delal’e yolculuk için hazırlanmalarını söyler. Suriye üzerinden Hatay’a yakın bir yerden Türkiye’ye kaçak geçiş yaparlar. Bir süre Hatay’a bağlı bir kasabada bir evde kalırlar. Ardından Kırşehir, daha sonra da Ankara’da Şentepe Mahallesi’ne kiralık bir eve yerleşirler.

KIRŞEHİR’DE EL BAĞDADİ’NİN AKRABALARI

Delal ve kızının çıkarılma sürecinde rol oylayan güvenli aracılara ulaşan bilgilere göre, Türkiye’de “Omer” ismini kullanan Iraklı, 2019 yılında ABD operasyonu sırasında yakalanacağını anladığı anda kendini patlatan IŞİD lideri El Bağdadi’nin akrabası ve IŞİD’in kuruluşunda yer alan isimlerden biri.

KANADA’DAKİ ABİDEN 12 BİN EURO

IŞİD’li ve çocuklarının Türkiye’ye geldiklerinde ilk kayıtları da Kırşehir İl Göç İdaresi’nde “Omer” adıyla yaptırılmış. Omer’in uzun bir süre Delal’in ailesini aradığı ve sonunda Kanada’da bulunan abisine ulaştığı belirtildi. Abinin çabaları ile Ezidilerin kurtarılması için Kanada ve ABD’deki Yahudi iş adamları tarafından oluşturulan bir organizasyon, talep edilen 12 bin euroyu karşılar. Delal ve kızı için IŞİD’liye yapılan ödeme IŞİD’linin talebi üzerine “kripto para” üzerinden yapılır. Geçen hafta Delal ve kızı, güvenli aracılar tarafından getirildiği yerden alınarak güvende olacağı bir yere götürüldüler ve biraz bekledikten sonra geçtiğimiz günlerde de Türkiye’den çıkarıldılar.

* Haberde Ezidi kadının adı, güvenlik gerekçesiyle gizlenmiş ve takma isim kullanılmıştır.

Özel Haber