Bahçeli MHP’de tasfiyeye mi gitti? MHP’de Sinan Ateş cinayeti etkisi mi oldu? Çakıcı'ya yakın isim listede...

Bahçeli MHP’de tasfiyeye mi gitti? MHP’de Sinan Ateş cinayeti etkisi mi oldu? Çakıcı'ya yakın isim listede...
MHP, milletvekili aday listelerinin teslim süresine 3 gün kala, adaylarını açıkladı. MHP'nin listeyi erkenden açıklamasının, ne anlama geldiği tartışılırken, mevcut Milletvekillerinden liste dışı kalanların olduğu görüldü. Sinan Ateş cinayetindeki iddialarda ismi geçen Olcay Kılavuz da listede aşağılarda kendine yer buldu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partinin Meclis grubundaki beş milletvekilini liste dışı bırakırken, Sinan Ateş cinayetiyle ilgili iddialarda adı geçtiği için gündemde olan Olcay Kılavuz’u ise Mersin birinci sırada seçilmiş olmasına rağmen dördüncü sırada aday gösterdi.

Cumhur İttifakı’nın ortağı Bahçeli, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortak listeyle genel seçime girilmesi yönündeki beklentisine rağmen MHP logosuyla 14 Mayıs’ta yarışma kararlığını korudu. Cumhur İttifakı altında olduğu için yüzde 7 seçim barajına takılma riski olmaksızın oy pusulasında yerini alacak MHP, Bahçeli’nin talimatıyla milletvekili aday listesini yarın YSK’ya sunacak.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın öncesinde duyurduğu üzere MHP’nin aday listesi, bu gece partiyle bağlantılı Etik Haber internet sitesi aracılığıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, memleketi Osmaniye’de birinci sıradan aday oldu.

MHP’nin mevcut 48 milletvekilinden 5’i liste dışı kalırken; 4’ünün ise listedeki sıralaması değiştirildi. Dolayısıyla bir anlamda Bahçeli, MHP Meclis Grubu’ndan 9 vekil açısından TBMM kapısını kapattı.

MHP’de Sinan Ateş cinayeti etkisi mi oldu?

VOA Türkçe'den Yıldız Yazıcıoğlu'nun haberine göre Bahçeli, Sinan Ateş’in 30 Aralık 2022 tarihinde Ankara’nın Çukurambar semtinde sokak ortasında öldürülmesi olayında adı sıkça tartışma konusu olan Olcay Kılavuz’u ise, 24 Haziran 2018 seçimlerinde Mersin birinci sırada seçilmişken şimdi seçilme ihtimali çok düşük görülen dördüncü sırada aday gösterdi. Bahçeli, Kılavuz’un ardından Mersin’de ikinci sıradan seçilmiş Baki Şimşek’i ise listeye almadı.

MHP'de Baki Şimşek’in yanısıra Bursa vekili Mustafa H. Vahapoğlu, Eskişehir vekili Metin Nurullah Sazak, Konya vekili Esin Kara ile Kahramanmaraş vekili Sefer Aycan da liste dışı kaldı.

Çakıcı’yla yakın Kayrıcı listeye alındı

Bu arada Bahçeli, MHP’nin talebiyle AKP’yle birlikte hayata geçirilen ceza infaz düzenlemesi kapsamında cezaevinden tahliye edilen organize suç örgütü hükümlüsü Abdullah Çakıcı’ya yakınlığıyla tanınmış Vahit Kayrıcı’yı ise listeye aldı.

Çorum birinci sırada aday gösterilen Vahit Kayrıcı, 21. TBMM Dönemi’nde (18 Nisan 1999 – 3 Kasım 2002) yine MHP’den milletvekiliydi.

Ancak MHP, önceki 2018 seçiminde Çorum’dan milletvekili çıkaramamıştı.

Sıralaması değiştirilmiş, seçilmesi riskli vekiller

Mersin’de Olcay Kılavuz’un birinci sıradan dördüncü sıraya alınması gibi 24 Haziran 2018’de MHP’nin aldığı oy oranı itibariyle seçilmesi çok düşük ihtimal olacak şekilde bazı vekiller daha alt sıraya alındı.

Bu kapsamda; Ankara 2. Bölge’de ikinci sırada aday gösterilerek seçilen Nevin Taşlıçay, burada üçüncü sıraya alındı. Ancak MHP daha önce bu bölgede iki vekil çıkartabilmişti.

İstanbul 3. Bölge’de Arzu Erdem ise daha önce üçüncü sırada vekil seçilmişken, şimdi dördüncü sıraya alındı. Burada MHP daha önce üç vekil çıkartabilmişti. Arzu Erdem’in yerine İYİ Parti’den milletvekili seçilen ancak 14 Ağustos 2018’de MHP’ye geçen Hayati Arkaz ise, üçüncü sırada aday gösterildi.

Gaziantep’te daha önce birinci sırada seçilmiş milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan ise, üçüncü sıraya alındı. MHP’nin ikinci sırada seçilmiş vekili Sermet Atay’ın birinci sıraya alındığı listede, bu sefer ikinci sırada Mustafa Bozgeyik yer aldı. Dolayısıyla vekil Taşdoğan, 2018 seçim sonucuna göre seçilemeyecek sırada listede.

Kadın vekiller açısından liste nasıl?

MHP’nin mevcut kadın vekillerinden Nevin Taşlıçay ile Arzu Erdem’in seçilme şansı düşük sırada aday gösterilmesinin yanısıra Konya’da Esin Kara da liste dışı bırakıldı. Kara’nın liste dışı kalmasıyla daha önce ikinci sıradan seçilmiş Mustafa Kalaycı birinci sıraya alındı.

Kadın vekillerden sadece Adana’da ikinci sıradan seçilmiş Ayşe Sibel Ersoy listede sırasını korudu. Ancak MHP’nin 14 Mayıs’ta Adana’da daha düşük oy alması durumunda Ersoy’un yeniden TBMM’de olup olamayacağı merak konusu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç ise, Nevşehir’de birinci sıradan aday gösterildi. Ancak 3 vekil sahibi Nevşehir’de daha önce AKP’den 2 ve CHP’den 1 kişi seçilmişti. MHP burada vekil çıkartamamıştı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Pelin Yılık da, Çankırı’da birinci sıradan aday gösterildi. Ancak 2 vekil sahibi Çankırı’da daha önce sadece AKP’li isimler seçilmişti.

Eğer MHP’nin 14 Mayıs’taki oy oranı 2018 seçimindekiyle aynı olursa Ayşe Sibel Ersoy partideki tek kadın vekil olmaya aday görünüyor. (Kısa Dalga)

Gündem