Mehmet Uçum'un 'Pazar notu'na, CHP'li Namık Tan'dan 'Pazartesi notu'yla yanıt: 'Külhanbeyi üsluplu kahvehane filozofları...'

Mehmet Uçum'un 'Pazar notu'na, CHP'li Namık Tan'dan 'Pazartesi notu'yla yanıt: 'Külhanbeyi üsluplu kahvehane filozofları...'
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Lideri Özel'in görüşmesine katılan Namık Tan, Özel’in MHP lideri Bahçeli ile yapacağı görüşme öncesinde mesaj yayınladı. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmamasının “anayasayı askıya almak" olduğunu belirterek AKP ve MHP’nin bu uygulamalarıyla cumhuriyete ihanet ettiği yorumunu yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili emekli büyükelçi Namık Tan, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmamasının “anayasayı askıya almak" olduğunu belirterek AKP ve MHP’nin bu uygulamalarıyla cumhuriyete ihanet ettiği yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Lideri Özgür Özel'in görüşmesine katılan Namık Tan, Özel’in MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yapacağı görüşme öncesinde sosyal medya hesabında “Bir Pazartesi Notu” başlığıyla uzun bir mesaj yayınladı.

Tan, ünlü siyaset bilimci Prof. Dr. Raymond Aron’un “Aynı zamanda hem boyun eğmeyi hem boyun eğmeyi reddetmeyi doğrulamak mümkün müdür? Yetki ve yetkinin sınırları nedir? İşte siyasal düzenin ebedi sorunu budur” sözlerini alıntıladı.

“AKP-MHP koalisyonu, AYM ve AİHM kararlarını uygulamayıp, anayasayı askıya alarak cumhuriyete ihanet ediyor” diyen Tan, “İlginçtir, SSCB’de Stalin’in ölümüyle meydana çıkmaya başlayan rejim muhalifleri de mevcut anayasanın uygulanmasını, en azından orada yazılı haklarının gözetilmesini talep ediyorlardı” örneğini verdi.

Boyun eğmeyeceğiz

Tan özetle şunları yazdı: "CHP olarak biz Gezi Davası’nda da, Kobani Davası’nda da, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasında da, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve seçmenin iradesine saygı duyulmasında da, sansüre karşı da, yolsuzluğa karşı da, eğitimde akıldan, bilimden, laiklikten uzaklaşma girişimlerine karşı da külhanbeyi üsluplu kahvehane filozoflarına asla boyun eğmeyeceğiz. Hak ve özgürlüklerin savunulmasında asla geri adım atmayacağız. Vasatın tasallutuna da, devlet idaresindeki yozlaşmaya da, tüm ceberrut uygulamalara da aynı direnci göstereceğiz. Ne olursa olsun, cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmayı mutlaka başaracağız.”

Uçum'a yanıt

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Erdoğan-Özel görüşmesinde gündeme gelen Gezi davasını X hesabından yayımladığı uzun bir yazıyla hedef almıştı. Uçum'un yazısının başlığı ‘Pazar Notu’ydu. (ANKA)

Gündem