Bahçeli, "Partimizin 100 maddelik anayasa metni hazır"

Bahçeli, "Partimizin 100 maddelik anayasa metni hazır"
MHP Lideri Devlet Bahçeli "biz üstümüze düşeni yaptık" diyerek partisinin hazırladığı 4 kısım ve 100 maddelik anayasa taslağını tanıttı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında konuştu. 

Bahçeli "Cumhuriyet'in 100. yılında 100 maddelik Anayasa önerimizin hazırlık aşaması tamamlanmıştır. Her zaman millet iradesini ve egemenlik haklarını esas alan, mücadelesini kararlılıkla icra eden partimiz Cumhuriyet'in 100. yılında 100 maddelik yeni anayasa önerisini milletimize ve siyasi muhataplarımıza bugün itibarıyla duyurmaktadır. " dedi. 

Bahçeli'nin konuşmasından satırbaşları ise şöyle: 

Aşılama çalışmalarının hedeflenen düzeye ulaşmasıyla bayram ertesini karşılayacağımızı umut ediyorum. İnsanlığa musallat olan koronayı en az hasarla atlatmak için devlet ve millet kenetlenmesi tezahür etmelidir, Türkiye'de bu kenetlenme sağlanmıştır.


"SALGIN YÖNETİMİ DOĞRU BİR ŞEKİLDE YAPILMAKTADIR"



Aşı konusunda güven sorunu yaşayan vatandaşlarımızın kaygılanacağı hiçbir şey olmadığını ifade etmek isterim. Bir diğer mesele de aşıların tedarikidir. Bununla ilgili memnuniyet verici gelişmeleri Sağlık Bakanımız sürekli vurgulamaktadır. Salgın yönetimi doğru bir şekilde yapılmaktadır.

Covid-19 hastalığından dolayı hayatlarını kaybeden kardeşlerimizle birlikte, şehit düşen kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. 

Mazisi neredeyse 145 yılı bulan anayasa tartışmaları toplum ve devlet hayatımıza ambargo koymuştur. Devlet ile millet arasındaki karşılıklı sorumlulukları esas alan anayasalar değiştirilemez metinler değildir. Anayasanın yazılması kaçınılmaz bir görevdir. Bir toplum sözleşmesi olan anayasanın, tarihin ve toplumun gerisine düşmeden devlet millet uyumunun kökleştirmesi yegane öğesidir. Yeni anayasa yapmak demek milletin ihtiyaçlarını idrak etmek demektir. Muhtemel hangi öneri üzerinde konuşursak konuşulalım ilke ve felsefenin anayasanın birinci maddesinde kesin bir dille temellenmesidir.


"SİYASETİ GLADYATÖR ARENASINDA DÖNÜŞTÜRMEK AKIL HARCI DEĞİLDİR"


Her anayasa teklifinin Türk milletinin ruh kökünden doğması asıl olmalıdır. Bugünkü siyaset sahnesinde her partinin yeni bir anayasa konusunda destekleyici tavrı görülmektedir. En azından herkes ittifak halinde yeni bir anayasadan bahsetmektedir. Bir toplum sözleşmesinin hazırlanmasına güçlü vurgu yapıyorsak subjektif değerlendirmelerin tutsaklığından derhal sıyrılmamız gerekecektir. Siyaseti gladyatör arenasında dönüştürmek akıl harcı değildir.

Daha iyiyi bulmak ütopya olarak görülmemelidir. Yeni bir dünya tasarımının hararetle konuşulduğu, Covid-19 sonrası dönemde bildiklerimizin tamamen dışında bir dünya tablosunu öngörüldüğü tabloda ayağımıza pranga vurduramayız. Kendi ayağımıza kurşun sıkacak kadar şuursuz olamayız. Bindiğimiz dalı kesecek kadar ahmak olacak halimiz de yoktur. Ne yapacaksak bunu birlikte gerçekleştirmekle mükellefiz. Elbette karar milletindir, irade milletindir fakat bizim de milletimizin temsilcileri olarak taşıdığımız sorumluluklar vardır. 

Cumhuriyet'in 100. yılında 100 maddelik Anayasa önerimizin hazırlık aşaması tamamlanmıştır. Hedeflerimizden biriyle ilk sözümüz yerine getirilmiştir. Titizlikle sürdürülen ön çalışma şu an elimizdedir. Partimiz Cumhuriyet'in 100. yılını Anayasa için bir fırsat olarak ele almaktadır. 

Cumhuriyet'in 100. yılında milletin iradesiyle TBMM'yi kabul edip, milletimizin takdirine sunmasını amaçladığı sivil anayasa ile yeni yüzyılı lehimize çevirme imkanı doğmuştur. Her zaman millet iradesini ve egemenlik haklarını esas alan, mücadelesini kararlılıkla icra eden partimiz Cumhuriyet'in 100. yılında 100 maddelik yeni anayasa önerisini milletimize ve siyasi muhataplarımıza bugün itibarıyla duyurmaktadır. 

"BİZ ÜSTÜMÜZE DÜŞENİ YAPTIK"

Biz üstümüze düşen siyasi görevi yapma bahtiyarlığını yaşıyoruz. Ruh kökümüzü yansıtan, bize özgü, geçmiş ile gelecek arasında herkesi kucaklayan bir köprü kuracaksak yeni anayasadan başka seçenek kalmamıştır. Bu anayasa önerimizi, önümüzdeki 100 yılın demokratik meşalesidir. Bu çağın insan hakları, devlet düzeni, demokrasi kazanımları ve hukuk anlayışına müzair yeni Anayasa yapmak, Türkiye'nin 21. yüzyılda lider ülke gayesine muazzam bir hizmettir. 

19. yy'da hazırlığı yapılmış 7 ülke anayasası kalmıştır. 51 ülke ise 21. yy'da yeni bir anayasa yazmış ve yapmıştır. İlk olarak milli ve manevi müktesebatımızla çelişmeyen, yeni yönetim sisteminin doğasıyla katiyen çatışmayan, Türkiye'nin güçlü rolünü destekleyen ihtiyaç ileri düzeydedir. 

Demokratik ve sivil bir anayasa yapma fırsatı doğmuştur. Cumhuriyet'in 100. yılı çoğulcu, kapsayıcı ve demokratik usullerle yeni bir anayasa hazırlamak için büyük bir şevk, ilham kaynağı olarak önümüzdedir. 

Darbeci bir özelliğe sahip, parlamenter sistemin mantığına göre yapılmış mevcut anayasa ile 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü sonrası yönetim hayatımıza giren CHS yani Türk tipi başkanlık modeli arasında onarımı ve telafisi imkansız çelişki söz konusudur. Bu çelişkinin yeni bir anayasa marifeti ile süratle aşılması acil ve elzemdir. Bahsettiğim uyumsuzluğu ortadan kaldırmak, başkanlık sistemini kurumsallaştırmak, 100 maddelik anayasa yapmak Türk milletine vefa borcumuz ve demokratik görevimizdir. 

Partimiz yeni anayasa yapılması yönünde genel rapor hazırlama döneminin geride kaldığını düşünmektedir. 1982 Anayasası'nın kabul edilmesinden kısa süre sonra başlayan gerilim ve arayışlar günümüze kadar azalmadan günümüze kadar yoğunlaşarak gelmiştir. 

Siyasi partilere düşen 'Yeni Anayasa istiyoruz' söylemini bir kenara bırakıp, somut bir şekilde oraya koymaktadır. MHP, nasıl bir Anayasa istediğini 100 madde ile tek tek belirlemiştir. Samimiyiz, taşıdığımız misyon ve yeni anayasa önerimiz elhak hazırız. 


ANAYASA TASLAĞINI TANITTI: 4 KISIM 100 MADDE 

100 maddelik anayasamızın temel özellikleri özetle şöyledir:

Anayasa önerimiz başlangıç, genel esaslar, temel hak ve ödevler, Cumhuriyet'in temel organları ve son hükümler şeklinde. 4 kısım ve 100 maddeden oluşmaktadır.  Kaliteli temel kanun anlayışı ile çatısı örülmüştür. 

Başlangıçta Allah'ın lütfu, kardeşlik ruhu ve vatan sevgisiyle varlık bulmuş Türk milleti düsturuyla giriş yapılmıştır. 

Devletin genel esasları, ilk 5 maddede düzenlenen devletin şekli ve nitelikleri aynen korunarak birinci maddede ele alınmış, maddenin son fıkrasında 'bu madde değiştirilemez, değiştirlmesi teklif edilemez' denmiştir. 

İkinci kısmında temel hak ve ödevler düzenlenmiş, birinci bölümde tüm haklara dair ortak rejimi belirleyen genel hükümler yer almış, haklar ve hürriyetler başlığı ile temel hak ve hürriyetler sınıflandırılmadan en geniş şekilde güvenceye kavuşturulmuştur. 

Temel haklara dair genel rejimde hakların bütünlüğü yaklaşımı esas alınmış, sınırlama rejimi tek maddede düzenlenmiş, temel hak ve hürriyetlerin korunması genel başlığı altında yeni madde eklenmiştir. Hakları düzenleyen tüm maddelerdeki sınırlama sebepleri kaldırılmıştır. Temel hak ve hürriyetlerin kapsamı, taraf olduğumuz insan hakları sözleşmeleri baz alınarak kanunla belirlenmesi ön görülmüş, hakları düzenleyen maddelerde sadece ek güvencelere yer verilmiştir. 

Hürriyetin esas, sınırlamanın istisna olduğu yaklaşım gerçek anlamıyla buluşturulmuştur. Anaysanın 3. kısmında 3 bölüm halinde Cumhuriyet'in temel organları, yasama, yürütme, yargı başlıkları ile düzenlenmiş, yasama organı için milli birliği sağlama, yürütme için kurumsallaşmış başkanlık sistemi, yargı için bağımsız ve tarafsız yapılanma anlayışı ön plana çıkarılmıştır.

Milli birliği sağlama misyonu güçlendirilmiştir. TBMM'de tarafsız konumuyla milli uzlaşmanın sağlanmasında ve siyasi krizlerin çözümünde arabuluculuk işlemi yüklenmiştir. 

Gündem