Bahçeli: “Yüzde 50 artı 1 oyu eleştirenleri anlayışla karşılamamız abesle iştigaldir”

Bahçeli: “Yüzde 50 artı 1 oyu eleştirenleri anlayışla karşılamamız abesle iştigaldir”
Yapılan anketlerin gerçeği yansıtmadığını savunan Bahçeli, Cumhur İttifakı ortakları arasında herhangi bir sorun olmadığını belirtirken, cumhurbaşkanlığı seçimi için yüzde 50 artı 1 uygulamasıyla ilgili tartışmalara ilişkin de “Yüzde 50 artı 1 oyu eleştirenleri anlayışla karşılamamız, bunu felaket olarak yorumlayan karamsarları makul bulmamız abesle iştigaldir” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin haftalık grup toplantısında konuştu.

Bahçeli konuşmasında, yapılan kamuoyu araştırmaları, yüzde 50 artı 1 tartışması, Cumhur İttifakı’nda anlaşmazlık olduğu yönündeki iddialara değindi.

Yapılan anketlerin gerçeği yansıtmadığını savunan Bahçeli, Cumhur İttifakı ortakları arasında herhangi bir sorun olmadığını belirtirken, cumhurbaşkanlığı seçimi için yüzde 50 artı 1 uygulamasıyla ilgili tartışmalara ilişkin de “Yüzde 50 artı 1 oyu eleştirenleri anlayışla karşılamamız, bunu felaket olarak yorumlayan karamsarları makul bulmamız abesle iştigaldir” dedi.

Bahçeli’nin açıklamaları şöyle:

“Yalan anket düzenleyerek ödeme kuyruğuna giren kurşun askerler”

"Siparişle çalışan kamuoyu araştırma şirketlerinin abuk sabuk anketleri neyi söylerse söylesin, 2023 Cumhur İttifakı'nın, Türkiye'nin zafer yılı olacaktır. Bizim anketimiz tuttuğumuz eller, girdiğimiz gönüllerdir. Bizim anketimiz coğrafyanın dört bir yanında kahramanca ve dik duruşla mücadele eden, Türkiye'yi yarı yolda bırakmayacağım diyen aziz millet evlatlarıdır.

MHP'nin oyu buymuş, AKP'nin oyu şuymuş diyerek aldıkları paranın bedelini yalan anket düzenleyerek ödeme kuyruğuna giren kurşun askerler, sözüm sizedir: Türk milletinin bağımsızlığına, muazzam eserlere nasıl sahip çıktığını eninde sonunda göreceksiniz. Yediğiniz şamarı ömrünüz boyu unutamayacaksınız, hiç duraklayamacağız. Cumhur İttifakı olarak hep bir adım önce olacağız, asla oyalanmayacağız, bir günümüzü diğeri ile eşitlemeyeceğiz. MHP, kulislerin, lobilerin, karanlık senaryoların partisi değildir, haciz altında iradesine ipotek konulmuş parti değildir.

“Cumhur İttifakı'nın sevabına da günahına da sonuna kadar ortağız”

Cumhur İttifakı'nda çatlak patlak olmaz, ittifakımızı hazmedemeyip çatır çatır çatlayanların varlığı her türlü izahtan varestedir. Cumhur İttifakı geçmiş ve gelecek arasındaki köprüdür. Türkiye sevdasının siyasi bir hürriyete bürünerek kökleşmesidir. Bizim ittifakımız plan, proje, pazarlık usulüyle tescillenmiş bir ittifak değildir. Biz fırsat düşkünü siyasi ittifaklara benzemeyiz. Başkaları gibi gözü başka, kaşı başka oynayanlarla mukayese edilemeyiz. Dili başka, fikri başka, zikri bambaşka olanlar gibi de davranamayız.

Geçen haftaki grup konuşmam epey tartışıldı, pek çok kesim tarafından çarpıtıldı. Dedim ki, 'MHP, Cumhur İttifakı'nın bir ortağı olsa da, işlevi ve üstlendiği demokratik sorumluluğu muhalefettir. Bunun yanı sıra TBMM'de denge ve denetleme görevi ile mesuldur.' Bu kanaatimin neresi yanlıştır? Neresinde Cumhur İttifakı'na mesafeli bakış hakimdir? Hükümet bellidir, görevini başındadır. 

Hükümet değilsek de, hükümete bakan vermemiş olsak da, Cumhur İttifakı'nın sevabına da günahına da sonuna kadar ortağız, anca beraberiz kanca beraberiz.

Tavsiyem, kötürüm beyanat sahiplerinin kendi işlerine bakmaları, kendi önlerinden yemeleridir. Niyet okuyuculuğu falcılıktır, bunca zahmete katlanacaklarına faziletli olsunlar.

“Cumhurbaşkanıyla aramızda gerginlik değil, muhabbet vardır”

Bir köşe yazarının yuvalandığı bir köşesinde 'Erdoğan ile Bahçeli arasında sistem gerilimi var' başlıklı yazısı A'dan Z'ye yalan, saptırma ve nifakla bulanmıştır. Bu şahıs, kalemini zillet mürekkebine batırmıştır. Az yalan olmaz, biraz yalan olmaz, küçük yalan olmaz, bir yalan, bin yalanın kuluçkasıdır. Cumhur İttifakı Türk milletinin gerçeğidir.

Sayın Cumhurbaşkanımız ile aramızda gerginlik değil muhabbet vardır, hürmet vardır, anlayış, güven vardır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi milletimizin bir başarısı, geleceğinin müjdesi, milli bekanın güvencesi, devlet yönetiminin milli hedeflerle birleşmesidir.

“Yüzde 50 artı 1 oyu eleştirenleri anlayışla karşılamamız abesle iştigaldir”

Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli, yüzde 50 artı 1'dir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, cumhurbaşkanı, doğrudan halk tarafından seçildiği ve hükümet TBMM'den güven oyu almadığı için yönetimde istikrar ilkesi kendiliğinden gerçekleşmiştir. Bu itibarla, yüzde 50 artı 1 oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi, çoğulcu demokrasinin dünyaya emsal teşkil edecek bir şekildir.

Milletvekili seçmiyoruz, belediye başkanı seçmiyoruz, Cumhurun bütününü temsil edecek Cumhurbaşkanı seçiyoruz. Yüzde 50 artı 1 oyu eleştirenleri anlayışla karşılamamız, bunu felaket olarak yorumlayan karamsarları makul bulmamız abesle iştigaldir.

Cemil Çiçek’e: Kimlere şirin görünmeye çalışıyorsunuz?

Sayın Cemil Çiçek, yüzde 50 artı 1'in sıkıntılara sebep vereceğini iddia ediyor. Bu tuhaf ve tahrip gücü yüksek sözlerin benzerini Türkiye'nin istikrarsızlığa gömülmesini, siyasi anlaşmazlıkların içine düşmesini isteyen çevreler de ileri sürüyor. Sayın Çiçek, sizin kafanızda, dilinizin altında sakladığınız bir oran var mıdır? Varsa ne zaman açıklamayı düşünüyorsunuz? Açıkla da bilelim, niyetini öğrenelim. Türkiye'nin kaostan, işgalden, imhadan kıl payı kurtulduğunu ne çabuk hafıza kayıtlarından çıkardınız. Buradan ne yapmaya, kimlere şirin görünmeye çalışıyorsunuz?

FETÖ'cü Fehmi Koru da aynı şeyleri söylüyor. Yüzde 50 artı 1 bir kaos olmasın diye belirlendi. Bunu da mı inkar ediyorsunuz? 6 partinin güçlendirilmiş parlamenter sistem arayışı için toplantılar düzenlediği bir dönemde tesadüfe bakın ki Sayın Çiçek'in beyanatı her anlamda dikkat çekicidir. Bize göre kuşku vericidir.

Hem teorik olarak hem de fiili olarak Cumhurbaşkanının yüzde 50 artı 1 oyla seçilmesi meşruiyet sancılarını baştan ortadan kaldıracak, demokrasi güvenliğini de temin edecektir. Yüzde 50 artı 1, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin mihveridir, buradan başlayacak bir tartışma, taviz; yeni yönetim sisteminin işleyiş ve ilerleyişini melezleştirip sakatlayacaktır. Bize göre bu tartışma gereksiz ve yersizdir. Yapmamız gereken pek çok şey vardır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bütün kurum ve kuralları ile, derin ve işlerlik kazanmasına çabalamak varken yüzde 50 artı 1 üzerinden farklı bir tartışma sayfası açmak, sistemin itibar ve inandırıcılığını zedeleyecektir.”

Gündem