Bahçeli'den 'İsrail-Filistin' açıklaması: 2 devletli çözüm gerçekleşmeden akan kanın durması hayaldir

Bahçeli'den 'İsrail-Filistin' açıklaması: 2 devletli çözüm gerçekleşmeden akan kanın durması hayaldir
İsrail-Filistin çatışmasına dair konuşan MHP lideri Bahçeli, "Kaçınılmaz bir ihtiyaç olan 2 devletli çözüm gerçekleşmeden silahların susması, kanın durması, şiddet sahnelerinin son bulması neredeyse ham bir hayaldir" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'de partisinin grup toplantısında konuştu.

İsrail-Filistin çatışmasına dair konuşan değerlendirmede bulunan Bahçeli, "Emzikli bebekler katledilmektedir. Parkta, bahçede, oyun alanlarında koşup oynayacak, gülüp eğlenecek çocuklar vahşi saldırılara maruz kalmaktadır. Hiç abartısız ifade etmek gerekirse, Türk-İslam medeniyetinin gönlü yaslı, gözleri yaşlı, gövdesi yanıktır. "Bu kadarı da olmaz" dediğimiz ne tür bir dram ve trajedi varsa zaman içinde olmuş, oluşmuş ve masum yüreklere taş gibi oturmuştur. Emperyalizmin engellemesiyle çözüm yolları kapatılan, kontrol edilebilir kaos sahası olarak kademelendirilen sorunlu coğrafi bölgeler istikrarsızlığın ve insani yıkımların kaynağıdır. Medeniyetler beşiği Ortadoğu'da binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan, üç semavi dinin kesişme noktasında bulunan Filistin tam bir asırdır felaketlerin pençesinde, mağduriyetlerin çemberindedir" dedi.

"2 devletli çözüm olmadan silahların susması ham bir hayaldir"

Filistin sorununun, içinden çıkılması çok zor bir girdaba sürüklendiğini kaydeden Bahçeli, "Bu sorun aynı zamanda bölgesel barış ve istikrarı zedelemiş, dahası dünyanın huzur ve güvenliğini tehdit eden bir seviyeye ulaşmıştır. Kaçınılmaz bir ihtiyaç olan 2 devletli çözüm gerçekleşmeden silahların susması, kanın durması, şiddet sahnelerinin son bulması neredeyse ham bir hayaldir. Tırmanan sıcak ve silahlı çatışma ortamı kaygı verici boyutlardadır. Üzüntümüz yüzlerce sivil ve masum insanın ölmesi, binlerce insanın da yaralanmasıdır" diye konuştu.

Bahçeli, her 2 taraftan da sivil kayıpların olmasının kabul edilemez olduğunu söyleyerek, "İsrail-Filistin arasında baş gösteren geniş çaplı krize sağduyuyla yaklaşmak, normalleşmenin süratle teminini sağlamak, bir an evvel arabulucuları devreye sokmak uluslararası toplumun acil gündemi olmalıdır" dedi.

Bahçeli, şöyle devam etti:

"Geçmişte İsrail saldırılarına ses çıkarmayanların bugün İsrail'in holiganı kesilmeleri müzminleşmiş akıl dağılması ve utanç duvarını aşmış bir aymazlıktır. Bu düşüncelerimden, Hamas'ın 7 Ekim operasyonunu haklı çıkarma gayesi taşıdığım anlaşılmamalıdır. Bilakis sivil ve masum can kayıplarından, sahnelenen insanlık dışı manzaralardan ziyadesiyle müşteki, müteessir ve rahatsız olduğum tartışmasızdır. İsrail, yıllarca Filistinli kardeşlerimize zulmetmiştir. Bizim Filistin-İsrail arasındaki ağırlaşan sorunlara, hatta 7 Ekim tarihli savaş ortamına bakışımız açıktır ve şu şekildedir: İlk olarak, ateşkes rejimi derhal tesis edilmeli, taraflar itidal, sükunet ve aklıselim bir çizgiye eş zamanlı olarak gelmelidir. Hükümetin yapıcı, dengeli ve sorumlu duruşu takdire şayandır. Diplomasi ve diyalog kanallarının aktif hale getirilmesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın atacağı adımlar desteklenmeli ve sahiplenilmelidir. Ayrıca Birleşmiş Milletler acilen devreye girmelidir. Daha fazla can kaybının yaşanmaması hususunda uluslararası toplum duyarlı hareket etmek mecburiyetindedir."

Bahçeli, konuşmasında ABD'nin Suriye'de Türkiye'ye ait insansız hava aracını düşürmesine de değindi.

"ABD'nin Suriye'de ne işi var?"

Bahçeli, "Gayri hukuki bu hasmane müdahaleyi yanlış buluyor ve kınıyorum. ABD Savunma Bakanlığının açıklamasına göre, SİHA'mız meşru müdafaa amacıyla düşürülmüş. Neyin meşruluğundan, neyin müdafaasından bahsedildiği muammadır. ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde ne işi vardır?" ifadelerini kullandı.

Bahçeli, Irak ve Suriye tezkerelerine onay vereceklerini de bildirdi.

Grup toplantısı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bahçeli, emeklilere bir defaya mahsus 5 bin lira ödenmesi kararıyla ilgili "Sayın Cumhurbaşkanımızın kararı" dedi. (DHA)

Politika