Bahçeli'den Topal Osman'a 'iade-i itibar' için yasa teklifi

Bahçeli'den Topal Osman'a 'iade-i itibar' için yasa teklifi
MHP lideri Devlet Bahçeli imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan teklifte, katliamlarıyla bilinen ve milletvekili cinayeti sonrası idama mahkum edilen Topal Osman'ın 'itibarının iadesi' talep edildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, birçok konuşmasında övdüğü Kurtuluş Savaşı döneminin figürlerinden Topal Osman'ın itibarının iadesi talebiyle Meclis'e yasa teklifi verdi.

Bahçeli’nin ilk imzacısı olduğu teklife MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut ve Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı da imza koydu. Topal Osman’ın 27 Mart 1923 tarihinde Ankara’da 'aniden kaybolan' Milletvekili Ali Şükrü Bey’in öldürülmesinden 'sorumlu tutulduğu' ifade edilen kanun teklifinde, Topal Osman’ın Meclis kararıyla gömüldüğü yerden çıkarılarak Meclis önüne asıldığı hatırlatıldı. MHP’nin kanun teklifinde Meclis tarafından alınan bu kararın da kaldırılması talep edildi.

Teklifte şöyle denildi:

"Türk istiklali ve ikbal'i için kısa ömrüne asırları Aşan fedakarlıklar nakşeden Türk evladı. Topal Osman Ağa'nın itibarının hukuken iadesi ve hakkındaki meclis kararının iş bu kanunla kaldırılması ömrünü adadığı bağımsızlık sevdası'nın tecellisi olan Gazi meclisin Asil görevi tarihi yükümlülüğü ve tarihi olan Vicdan borcunun bir gereğidir. Bu nedenle bu kanun teklifinin kabulü ile Türk milletinin vicdanında itibarını hiçbir zaman getirmemiş olan Topal Osman Ağa'nın hukuken itibarının yanması ve hakkında mevcut bulunan ve hakikatle örtüşmeyen meclis kararının da kaldırılması amaçlanmıştır."

TOPAL OSMAN KİMDİR?

1. Dünya Savaşı yıllarına ortaya çıkan ve Kurtuluş Savaşı'nda çetesiyle yer alan Topal Osman, adamlarıyla birlikte Teşkilat-ı Mahsusa’ya bağlı olarak Artvin yöresindeki Ermeni katliamı ve çeşitli illerdeki Rumlara yönelik katliamlarda yer aldı.

Topal Osman, Mustafa Suphi ve arkadaşlarının öldürülmesi ve Koçgiri'deki Kürt Alevilere yönelik katliamları ile de suçlandı.

Trabzon Milletvekili Ali Şükrü'yü öldürünce idama mahkum edildi. Teslim olmayan Topal Osman çatışmada öldürüldü ve başı kesildi. Ancak Meclis Ali Şükrü Bey’in katillerinin yakalanarak idam edilmesi kararını oybirliği ile aldığı için başsız ceset mezardan çıkarılmış, Ulus Meydanı’nda ayağından darağacına asılmıştır.

VELİ KÜÇÜK, HEYKELİNİ DİKTİRDİ

Ergenekon soruşturması kapsamında yargılanan Tuğgeneral Veli Küçük, Giresun’da Jandarma Bölge Komutanlığı görevi sırasında Topal Osman'ın heykelini diktirdi.

BAHÇELİ NE DEMİŞTİ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 10 Mayıs'ta TBMM’deki haftalık grup toplantısında yaptığı konuşmasında Topal Osman Ağa’yı övmüştü. Bahçeli, şöyle konuşmuştu:

“Sorosçu Osman’la yatıp Sorosçu Osman’la kalkanlara özellikle hatırlatırım ki; Biz Hz. Osman’ı biliriz, Osman Gazi’yi biliriz, Plevne kahramanı Osman Paşa’yı biliriz, dahası Topal Osman’ı biliriz, ancak Soros’a ruhunu satmış Osman Kavala’yı bilmeyiz, bilmeyeceğiz. Bizim diğerleriyle aramızdaki fark buradadır. Çok şükür bizim mazimizde pek çok imrenilecek Osman vardır ki, bunlardan birisi de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en yakınında bulunan, cesaretiyle nam salmış Topal Osman’dır.

Ankara’da Papaz’ın Bağı’nda düzenlenen suikastla hayatını kaybeden Topal Osman’ın aziz anıları duruyorken, Osman Kavala’nın peşine düşenler tarihin yanlış tarafına savrulan işgal tortularıdır. Rahmetle ve hürmetle yad ettiğimiz merhum Topal Osman’ın hakkının yendiği, haksızlığa uğradığı sonraki yıllarda tescil edilmiştir. Madem bir hak teslimi zaruridir, o halde Türklüğün bu bıçkın, korkusuz ve aslan parçasına iade-i itibarı da yapılmalı, vatan ve millete hizmetleri takdirle ve hürmetle sahiplenilmelidir.

Bizim Osmanlarımız bize sonuna kadar yeter. Türk düşmanlarının Osmanlarına, onlara omuz verenlere, onlarla işbirliği yapanlara ruhumuzla karşı durmaya, şuurumuzla karşı çıkmaya, hesaplarını bozmaya muktediriz, hepsinin bileğini Allah’ın izniyle de bükeriz. Bizim Osmanlarımız soyludur, dualıdır, vatanseverdir. Onların Kavalalı Osmanı da Türkiye’nin sabıkalı düşmanıdır. Bu duygu ve düşüncelerle konuşmama son verirken, hepinizi bir kez daha hürmet ve muhabbetle selamlıyor, başarılı ve sağlıklı bir hafta geçirmenizi diliyorum. Sağ olun, var olun, Cenab-ı Allah’a emanet olun diyorum." (Kısa Dalga)

Gündem