Bahçeli’nin ‘ittifak’ çağrısına İYİ Parti’den yanıt: Çok beklerler

Bahçeli’nin ‘ittifak’ çağrısına İYİ Parti’den yanıt: Çok beklerler
Gazeteci Murat Yetkin, İYİ Parti Genel merkezinde MHP’nin önerisine karşı “Çok beklerler” havasının hakim olduğunu belirtti.

Gazeteci Murat Yetkin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “ittifak” çağrısı yaptığı İYİ Parti’deki havayı aktardı.

Yetkin’in kendi internet sitesinde yayımlanan yazısına göre, üst düzey bir İYİ Parti yetkilisi, “Bizden böyle bir açıklama bekliyorlarsa, çok beklerler” dedi.

Yetkin’in yazısından ilgili bölüm şöyle:

“İYİ Parti Genel Merkezindeki “Çok beklerler” havasının muhatabı MHP. İYİ Parti’ye göre MHP’nin Meral Akşener’den beklediği ise CHP ile ittifak kapılarını kapadığı açıklaması. Üst düzey bir İYİ Parti yetkilisi “Bizden böyle bir açıklama bekliyorlarsa, çok beklerler” dedi dün telefonda. Birazdan ayrıntılarına geleceğim.

Bir diğer “çok beklerler” ifadesi de MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir’e CNN Türk üzerinden yaptırdığı MHP’ye “komşu olma” çağrısına bizzat Akşener’in yanıt vermesi. İYİ Parti’nin 11 Ağustos’ta yaptığı yazılı açıklamasında bu çağrıya Akşener’in yanıt vermemesi ardından MHP’nin “kimi yetkililerince kurumsal kimliğimizi” hedef alması vurgusu da bu çağrıya aslında bundan böyle yanıt verilmeyeceğini gösteriyor.

Bu yazılı açıklamaya yol açan bir gelişme de, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın Twitter açıklamasında Akşener’in yanıt vermemesini ismini anmadan eleştirirken “köksüz”, “taklitçi”, kuyrukçu”, “yancı” gibi ifadeler kullanmış olması. Yalçın’ın açıklaması adeta İYİ Parti’nin reddini garantiye almak ister gibi.

Neden çok beklerler?

MHP’nin çağrısını nasıl değerlendirdiklerini sorduğum İYİP kaynaklarından edindiğim izlenimi topluca aktarmak istiyorum:

1- İYİ Parti Genel Merkezi, yani Akşener ve 24 Haziran kurultayında oluşan yeni ekibi, Bahçeli’den gelen bu çağrının arkasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AK Parti’yi aramıyor. Aksine, böylece (bir yetkilinin ifadesiyle “Böyle ön alıcı hamleleri çok seven”) Bahçeli’nin Erdoğan’ı yerel seçimlere doğru İYİ Partiyle irtibat kurma ihtimalini baltalamayı amaçladığı görüşü var.

Peki, neden? Çünkü Bahçeli zaten bu çağrıyı İYİ Parti’nin kabul etmeyeceğini, böyle bir tutumun kendilerini inkâr anlamına geleceğini hesap ederek yapıyor. Böyle bir senaryo ihtimalinin kendisinden önce İYİ Parti tarafından ortadan kaldırılmasını amaçlıyor. Böylece Erdoğan’ın manevra alanını Bahçeli daraltmış olmayacak.

2- Bahçeli böylece milliyetçi ve özel olarak ülkücü kesime “Daha önce yuvaya dön çağrısı yapmıştım, bakın, şimdi de komşuluk çağrısı yapıyorum, ama reddediyorlar” mesajını vermek istiyor. İYİ Parti gelinen noktada, özellikle de farklı dinamiklerin söz konusu olduğu yerel seçimlerde bu çıkışın oy vermeye etkisinin pek olmayacağı görüşünde.

Asıl neden 26 Ağustos mu?

3- İYİ Parti kurmayları Bahçeli’nin bu çağrıyı yapmaktaki en önemli amacının ise kamuoyu dikkatini Akşener’in 26 Ağustos’ta çıkışından dağıtmak olduğu görüşünde. Bir İYİ Parti yetkilisi, “Zaten Semih Yalçın açıklamasında her şeyi deşifre etmiş” dedi; “Baştan sona 26 Ağustos sıkıntısını açığa vuruyor”

Akşener’in 26 Ağustos’ta Mustafa Kemal Atatürk’ün İstiklâl Savaşının Büyük Taarruzunu başlattığı Afyonkarahisar’da yapacağı çıkış söz konusu olan. Aslında Cumhur İttifakının kuruluşundan bu yana her yıl MHP lideri de Cumhurbaşkanıyla birlikte 1071’de Selçuklu Sultanı Alparslan’ın Bizans Ordusunu yenerek Anadolu’yu fethe başladığı 26 Ağustos yıldönümünde Malazgirt’e gidiyor; çok önem verilen bir törene dönüşmüş durumda.

Biraz Millet İttifakındaki seçim yenilgisiyle dağılmasının getirdiği arayışın da etkisiyle Akşener’in 26 Ağustos çıkışı kamuoyunda belli bir merak da uyandırdı.

Anlaşılan AK Partiden de fazla MHP’yi rahatsız eden gündem dağılması ihtimali bu. Ancak Bahçeli’nin önerisiyle şimdi dikkatler çok daha fazla yönelecek Akşener’in konuşmasına.

Bakarsınız bu durumda Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli bir açıklamasını 26 Ağustos’a saklar.

Seçime “müstakil” girmek ve CHP

4- İYİ Parti kaynakları MHP ve bu noktada AK Partide de kendilerinden CHP ile ittifak kapılarını kapatma açıklaması beklentisi bulunduğunun farkında. “Çok beklerler” sözü bunu anlatıyor.

Bunun anlamı CHP ile 2023 Mayıs seçimi öncesi CHP ile nüvesini oluşturdukları Millet İttifakının yeniden kurulacağı ya da CHP ile daha öncekine benzer ittifaklara gidecekleri değil. Aksine, yerel seçim dinamiklerini göz önüne alan, karşılıklı ve dengeli çıkarlarını kollayan bir bakışın işaretleri var. Neticede, iktidar cenahından gelen aksine yorumlara rağmen İYİ Parti CHP ile gemileri yakmış değil.

Ancak İYİ Parti içinden gelen “CHP’yle bir daha asla” veya “Kılıçdaroğlu’yla asla” çıkışları biliniyor. Keza CHP içinden de Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’a karşı aldığı yenilgiyi bütünüyle İYİ Parti’ye fatura edip kendilerini temize çekmeye çalışanlar var.

Buna rağmen Kılıçdaroğlu’nun Halk TV’de gazeteci Fikret Bila’ya söylediği “Türkiye’nin geleceğini, çıkarlarını, huzurunu önceleyen muhalefet partileri bir araya gelirler” demesi, aynı mülakatta “Ekrem İmamoğlu İstanbul’u alır” vurgusu önemli.

Bu sözlerin Bahçeli’nin Akşener’den dönen çağrısından sonra söylenmiş olması da.”

Bahçeli “komşu olalım” demişti

MHP Genel Başkanı Bahçeli, İYİ Parti'ye yerel seçimlerde ittifak çağrısı yapmıştı.

Bahçeli’nin "Çağırdık dönmediniz yuvaya, yerel iktidarda komşu olalım ülke hayrına" şeklindeki çağrısını, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir duyurmuştu. (Kısa Dalga)

Yazının tamamı

Gündem