Bakan Bilgin: Türkiye'de enflasyon düşüyor ama fiyatlar düşmüyor

Bakan Bilgin: Türkiye'de enflasyon düşüyor ama fiyatlar düşmüyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye'de enflasyonun düştüğünü fakat fiyatların düşmediğini belirterek, “Hayat pahalılığı ücretleri aşındırıyor” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 24 TV canlı yayınında çalışma hayatına ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bilgin, 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilere ilişkin kademeli zam planını Temmuz ayında uygulamaya koyacaklarını kaydetti. Bilgin, düzenlemeyle ilgili “Prim ödeme, prim gün sayısı çok az olan yaklaşık 450 bin insan var. Devlet onlara ‘sizin de bir geliriniz olsun’ diye maaş bağlamış. Biz 7 bin 500 TL yapınca onlar da o rakama çıktı ama 6-7 bin TL maaş alanlarla ilgili farklılaştırmış bir yansıtma oranlarıyla onları dikkate alan bir değerlendirmeyi Temmuz'da yapacağız. Temmuz ayında zaten bir düzenleme yapmamız gerekiyor o konuyu da onun içerisinde ele alacağız” dedi.

Bilgin, şöyle devam etti:

“İntibak deyince teknik olarak bizim anladığımız şu; sigorta primi ödeyenler bir tarihte ödemelerini durdurmuş ve sistem dışına çıkmışlar. Onlar şu anda sisteme dönmek istiyor. Onlardan şöyle bir talep var; ‘Yeniden dönelim bizim intibakımızı yapın ama durdurduğumuz güne göre yapın’. Bu doğru değil tabii ki. Biz durduğumuz günün değil güncellenmiş fiyatlarla intibaklarını gerçekleştiririz. Prime dayalı bir emeklilik düzeni olması lazım. Dolayısıyla prim ödemeden emeklilik sistemini sürdürmek mümkün değil ama güncellenmiş fiyatlarla olursa intibak yolu açık.”

Tek tip sigortalılık

Tek tip sigortalılığın mümkün olup olmadığı ile ilgili soru üzerine ise Bilgin, şöyle konuştu:

“Maliye ile ilgili kayıtlardan sosyal sigortalar sistemine girmek mümkün değil. O maliyeyle, vergiyle ilgili bir düzenlemedir. Prim gününe esas olacak şeyin çalışma hayatıyla ilgili bir kaydı, sigorta sistemine müracaatı, öyle bir kayıt varsa da o tarihte çalıştıklarını gösteren belgeler bizim için önemlidir. Onunla bize müracaat ettikleri takdirde geriye doğru işlem yapabiliriz. Ellerinde öyle bir belge, iş akdini gösteren bir belge yoksa gerçekleştirmemiz beklenemez. Çok farklı zamanlarda çok farklı iş statülerinde işe girenler var. Şu anda Türkiye'de istihdam edilen insanların sayısı 31 milyonu aştı. 31 milyon insan içerisinden geriye doğru baktığınız zaman sistem içinde farklı uygulamalar da var onların hepsinin tek tipleştirilmesi mümkün değil. Fakat kapsamlı bir reformla bunlar arasında eş güdüm sağlayarak prim farklılıklarını da standardize ederek yapılabilir."

Taşeron çalışma

Bilgin, sendikaların temel taleplerinden olan ve yıllardır karşılanmayan taşeron çalışmanın kaldırılması konusunda ise şunları söyledi:

"Asıl işte taşeron çalıştırılamaz. Direğe çıkan adam enerji yapıyor onun yerine taşeron olmaz, yerin altında taşeron olmaz. Bunu kesin bir kurala bağlayan yeni bir düzenlemeyi hazırladık dosyasız hazırdı ama deprem bize süre kaybettirdi meclisin çalışmamasından dolayı oraya son gün de geçici işçileri yetiştirebildik ve o sorunu çözdük."

“Hayat pahalılığı ücretleri aşındırıyor”

Bakan Bilgin, Türkiye'de enflasyonun düştüğünü fakat fiyatların düşmediğini söyleyerek, hayat pahalılığının ücretleri aşındırdığını kaydetti.

Bilgin, şöyle konuştu:

“Türkiye'de şu anda enflasyon düşüyor ama fiyatlar düşmüyor. Enflasyon fiyat artış hızının düşmesi ama fiyatlar yüksek. Bu fiyatların ücretler üzerindeki olumsuz etkisini kırmak için elimizde demokratik sistemin iki kurumu var. Birisi toplu sözleşmeler, diğeri de asgari ücrettir. Asgari ücretin özelliği en alt düzey ücret olmasıdır, daha aşağı ücret olmaz. Demokratik sosyal hukuk devleti böyle bir kural koymuş ve biz de bunu yaklaşık 60 yıldır uyguluyoruz.

“Biz burada tarihsel olarak büyük bir adım attık. Rahmetli Ecevit çalışma hayatının ilk çalışma bakanıdır. Ne iş yapmıştır çok unutulmaz bir çalışma bakanıdır. Neden toplu sözleşme düzenini ilk uygulayan çalışma bakanı olduğu için. Onunla ilgili yönetmelikleri prosedürleri falan. Onun içindir ki Başbakan hastaneye yattığı zaman Zonguldak'tan işçiler geldiler elbiseleri ile hem tabutunun başında daha sonra hem hastanede önünde saygı duruşunda bulundular. Sonra Ecevit başbakan oldu hükümet programına koydu ama yapamadı. Neydi o asgari ücreti vergi dışı bırakamadı ki bunu kimse bırakamadı.

“Bunu biz 1,5 yıl önce gerçekleştirdik. Bu çalışma hayatında gerçekten devrim niteliğinde bir olaydır. Biz öğrencilik günlerimizde çok eylemli bir dönemde öğrenci oldum. Bir grup arkadaşımızla fabrika duvarına asgari ücretten vergi alınmasın diye yazı yazdık. Bunu oraya yazarken asgari ücretten verginin kaldırılmasının benim çalışma bakanlığıma nasip olacağını bilemezdim. Bunun maliyeti yaklaşık 90 milyar TL. Sadece onunla kalmadı bütün ücretlilerin asgari ücret düzeyinden vergi alınmadığı bir uygulama gerçekleştirdik. Biz Ocak ayında asgari ücreti 8 bin 500 TL yaptık.

“Hayat pahalılığı ücretleri aşındırıyor. Geçen yıl da Temmuz'da düzenleme yapmıştık. Şimdi rakamla ilgili bir şey söylemeyeyim. Orada fiyat artışlarını fiyatların genel seviyesini ve ücretlerin reel alım gücünü ölçen parametrelerimiz var ona göre değerlendiriyoruz." (Kısa Dalga)

Gündem