Bakan Çavuşoğlu: AB üyeliği hedefimize bağlıyız

Bakan Çavuşoğlu: AB üyeliği hedefimize bağlıyız
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB üyeliği hedefine bağlı olduğunu savundu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin daha olumlu bir gündeme taşındığını söylerken, “AB üyeliği hedefimize bağlıyız. Avrupa’nın bu zor gününde Türkiye’ye ihtiyacı var" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Dışişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe görüşmeleri başladı. Bakanlığının 2023 yılı bütçe teklifini sunan Çavuşoğlu, Tahıl Anlaşması ve Rusya – Ukrayna savaşına karşı barış çabalarına ilişkin şunları söyledi:

"Bu süreçte Türkiye, yine sağduyulu ve akil diplomasisiyle öne çıktı. Sayın Cumhurbaşkanımızın 'savaşın kazananı, barışın ise kaybedeni olmayacağı' anlayışıyla hareket ettik. Birleşmiş Milletler'le (BM) birlikte İstanbul Tahıl Anlaşması’nın imzalanmasını sağladık. Küresel gıda güvenliğine en büyük katkıyı yapan ülke olduk. Rusya’nın anlaşmayı askıya aldığını açıklamasının ardından, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yürüttüğümüz yoğun diplomasiyle 4 gün içinde anlaşmanın tekrar uygulanmasını sağladık. Şimdi de BM’yle birlikte anlaşmanın uzatılması için yoğun diplomasi yürütüyoruz. Türkiye’nin inisiyatif almadığı bir senaryoyu düşünün. Hem bizi hem dünyayı etkileyecek bir kaos kontrolsüz şekilde büyüyecekti. Şu anda da savaşın sona erdirilmesi için en çok çaba harcayan ülke Türkiye."

“AB ÜYELİĞİ HEDEFİMİZE BAĞLIYIZ”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya ile terörle mücadele alanında imzalanan Üçlü Muhtıra’yı da hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Üçlü Mekanizma’yla uygulamaları takip ediyoruz. Bugün Ankara’da olan yeni İsveç Başbakanı’yla Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuları ele alacak. Türkiye-AB ilişkilerini daha olumlu bir gündeme taşıdık. AB üyeliği hedefimize bağlıyız. Avrupa’nın bu zor gününde Türkiye’ye ihtiyacı var. Türkiye’nin uluslararası alandaki etkin liderliği Avrupa için de bir kazanım olacak. Ağustos’ta Büyükelçiler Konferansında vurguladığımız ‘Türkiye Avrupa’dır’ ifadesi bu yönelimi özetliyor. Rum-Yunan taleplerine teslim olan AB’nin artık stratejik bir bakış açısı kazanması gerekiyor." (DHA)

Gündem