Bakan Çavuşoğlu, HDP milletvekillerine, “Siz PKK’nın güdümündesiniz” dedi

Bakan Çavuşoğlu, HDP milletvekillerine, “Siz PKK’nın güdümündesiniz” dedi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile HDP milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Çavuşoğlu, HDP milletvekillerine, “Siz PKK’nın güdümündesiniz” dedi. 10 büyükelçi krizine değinen Çavuşoğlu, “Büyükelçiler geri adım attığı için çözdük. Siz, 10 büyükelçinin geri adım atmasını da hazmedememişsiniz” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı 2020 kesin hesabı ve 2022 bütçe görüşmeleri sırasında, milletvekillerinin kendisine yönelttiği soru ve eleştirilere yanıt vermek üzere söz aldı.

Çavuşoğlu’nun yanıtlarına muhalefet milletvekilleri tarafından sık sık eleştiri geldi. Başkan Cevdet Yılmaz da soru yanıt süresi boyunca sürekli uyarıda bulundu.

“MECLİS DAVET ETSİN, GELİP BİLGİ VERELİM”

Çavuşoğlu, “Bir konuda mutabıkız. Bizim bakanlığın bütçesi daha yüksek olmalı, ama yıl içinde istediğimiz ölçüde Hazine ve Maliye Bakanlığı’mız gönderiyor. Bir konuda daha mutabıkız. Daha fazla bilgi vermemiz lazım. Genel başkanlarınız bizi davet etsin, gelelim, bilgi verelim. Meclis bizi davet etsin, gelelim. Bizim gocunacağımız bir şey yok” diye konuşmasına başladı.

“DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI VE CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİNDE FİTNE YAPMAYIN”

Çavuşoğlu, görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı ikili görüşmelere gelen eleştirilere, “Cumhurbaşkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasına fitne yapmaya çalışmayın” yanıtını verdi. Çavuşoğlu, konuya ilişkin şöyle konuştu:

“Her konuda AK Parti ve Cumhur İttifakı suçlu, Türkiye Cumhuriyeti haksız, Cumhurbaşkanlığı suçlu. Bir kompleksiniz mi var? Amerika’nın doğru yazdığından emin misin ki beni sorguluyorsun? Hepsinde biz mi haksızız? Onların raporlarından yola çıkarak bizi köşeye sıkıştırmaya çalışıyorsunuz? Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı içinde fitne yapmaya çalışmayın. Seversiniz sevmezsiniz, halk karar verdi; cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi. Herkes dış politika konuşur, doğal; neden Dışişleri Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı’nı ayrı görmeye çalışıyorsunuz? Nereden çıkarıyorsunuz Cumhurbaşkanlığı’nın bizi hiçe saydığını? Amerika ile kurmaya çalıştığımız çalışma grubu için çalışmalara başladık.

“CUMHURBAŞKANLIĞI’MIZ BİZE ÖNEM VERİYOR”

Cumhurbaşkanlığı’mız bize önem veriyor. Notları dahi biz hazırlıyoruz. Bir lider hazırladığınız konuşmayı konuşmak zorunda değil, ama yüzde 90 konuşuyor, niye? Bize güveniyor. Cumhurbaşkanı’mız istişareye çok önem veriyor. Onlara da bilgi veriyoruz. Alay etmeye gerek yok. Kurumlarla birlikte çalışıyoruz. ‘Cumhurbaşkanlığı toplantılarına niye siz katılmıyorsunuz?’ 500 yıllık diplomasi tarihimiz var. Baş başa görüşme, görüşme formatında var. Ben de görüşüyorum bir dışişleri bakanıyla. Onların notlarını da biz hazırlıyoruz. Cumhurbaşkanı’mız, döner dönmez orada ne olduğunu söylediği gibi MGK’da tek tek anlattı. Kim söylüyor tutanaklarda olmadığını? Biden ile görüşmelerde neler konuştuklarını, neleri takip etmemiz gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı’mızın yanındaki tercüman kızımız, çok güzel de tercüme yapıyor. Bu kim? Bizim Cumhurbaşkanlığı’nda ‘başdanışman’ olarak çalışan bir kız. Biden’ın yanındaki tercüman kimdi biliyor musunuz? Bir Türk. Amerikalı, bir Türk tercümana güveniyor da biz niye kendi çocuğumuza güvenmiyoruz? O kızımıza burada yüklenmenizi anlayamadım.”

“RAPORA GÖZ ATSAYDINIZ ‘KARAR SİYASİ’ DİYEBİLİRDİNİZ”

OECD’ye bağlı Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü tarafından Türkiye'nin 'kara para aklama' ve 'terörizmin finansmanı' ile mücadele konusunda 'yeterince çaba göstermeyen' ülkelerin bulunduğu ‘gri liste'ye alınmasına karşı alınacak önlemlere ilişkin sorulara Çavuşoğlu, “Soruyorum size, raporunu okuyan var mı aranızda? ‘Türkiye bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirilmiştir, Türkiye’nin seviyesi yükseltilmesi gerekiyor’ diyor. Bu rapora bir göz atsaydınız, ‘Karar siyasi’ diyebilirdiniz. Niye aldılar? Bizim üzerimizde kılıcı sallandırmak için” yanıtı verdi.

İŞGALCİ TARTIŞMASI DEVAM ETTİ

Çavuşoğlu’nun “Türkiye’ye işgalci suçlamasını reddediyoruz” sözleri, görüşmeler sırasında HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in “O ülkenin daveti olmadan askeri güç bulunduruyorsanız işgalcisiniz” ifadelerini yeniden gündeme geldi.

“SİZ PKK GÜDÜMÜNDESİNİZ”

Çavuşoğlu, “Bizim dış politikamızda da kendi iç politikamızda da Kürt sorunu diye bir şey yok. Türkiye’ye işgalci suçlamasını da reddediyoruz. Kimin dediği önemli değil. PKK demokrasisi. PKK güdümündeki arkadaş. Siz kabul etseniz de etmeseniz de gerçek bu. Siz PKK’nın güdümündesiniz. Sen benim devletime işgalci diyeceksin, Çin’den örnek vereceksin” diye çıkıştı.

Komisyon Üyesi ve Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Çavuşoğlu’na, “Bizim de devletimiz” diye seslendi. HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ile Tülay Hatimoğulları da Mevlüt Çavuşoğlu’na tepki gösterdi.

Çavuşoğlu, “Uluslararası hukuk ne diyor, ona bakarsınız. Bir ülkeye, tehdit için oraya gitme yetkisi veriyor. Niye bana işgalci dedin? Çin’in demesiyle mi, senin demenle mi, benim dememle mi oluyor? Biz de Kürt düşmanlığı yoktur. Benim ülkeme işgalci diyene, ben yüzüne gerçekleri söylerim. Kürtler bizim kardeşimizdir. Bizim mücadelemiz PKK ile. Siz kendinizi eşittir PKK olarak görüyor olabilirsiniz. Kürt kardeşlerimizin de PKK’dan neler çektiğini biliyorsunuz” diye devam etti.

Garo Paylan, “Bu ifadenizi reddediyorum ve bu ifadenizden dolayı kınıyorum. Türkiye’nin üçüncü büyük partisiyiz ve en demokratik partisiyiz. Sizi de barışçıl söylemlere davet ediyorum” diye konuştu.

“SÜREKLİ SONDAJ VEYA SİSMİK ARAŞTIRMA YAPMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ”

Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz ile ilgili de “Herhangi bir geri adımımız yok. Kıta sahanlığımızı belirledik. Batı sınırlarımızla Libya ile anlaşma imzaladık. Belirledikten sonra sürekli sondaj veya sismik araştırma yapmak zorunda değilsiniz. Ölçüsü nedir? Bu kıta sahanlığına başkalarını topluyor musunuz? Hayır. Yunanistan giremedi. Biz hakkımızı koruyoruz” dedi.

“BÜYÜKELÇİLERİN GERİ ADIM ATMASINI HAZMEDEMEMİŞSİNİZ”

Tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için çağrıda bulunan 10 büyükelçi konusuna ilişkin Çavuşoğlu, “Bu sorunu bu şekilde çözdük, ama büyükelçiler geri adım attığı için çözdük. Büyükelçiler haklı haksız girmiyorum, ama yüzde 100 haksızlar. ‘Neden bu noktaya getirdiniz?’ Ne kadar haklı olursa olsun, ‘bu büyükelçiler ültimatom veremezler’ niye diyemediniz? Hala ‘Türkiye geri adım attı’ diyorsunuz. Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesi bellidir. Bunu söylemenizi beklerdim. Siz, 10 büyükelçinin geri adım atmasını da hazmedememişsiniz” diye konuştu.

Çavuşoğlu, AB sürecine hakkında da “Biz aday ülke statüsünden vazgeçmiş değiliz. Vazgeçen AB” dedi.

“TALİBAN İLE ANGAJMANA GİRMEK ZORUNDA KALDIK”

Taliban heyetinin Türkiye’ye yaptığı ziyarete yönelik eleştirilere Çavuşoğlu, “Gelen 8 kişi. Evet, içlerinde BM’nin yaptırım listesinde olan var. Herkes görüşüyor, bir şey olmuyor da ben görüşünce niye sorun oluyor? Ben büyükelçiliğimi kapatmadım, iyi ki de kapatmadım. Herkes aşamalı angajmana gidiyor. Orada DEAŞ, El Kaide var. İster istemez Taliban ile angajmana girmek zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

(ŞEYMA PAŞAYİĞİT / ANKA)

Gündem