Bakan itiraf etti: Çocuklarını okula göndermeyen velilere para cezası yasada var ama uygulanmıyor

Bakan itiraf etti: Çocuklarını okula göndermeyen velilere para cezası yasada var ama uygulanmıyor
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye'de 280 bin kayıt dışı öğrenci bulunduğu ve bunların 240 bini lise çağında olduğunu belirtti. Bakan Özer, çocuklarını okula göndermeyen velilere para cezasının yasada olduğunu ancak uygulanmadığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, kayıt dışı öğrenci verilerini paylaşarak "280 bin. İlkokul, ortaokul ve liseden. Bunun 240 bini liseden, ilkokul ve ortaokulda kayıt dışı çok az öğrenci var. 11 bin ilkokulda, kalan kısmı ortaokuldan" dedi.

8 kentte yoğun

Habertürk yazarı Kübra Par'a konuşan Bakan Özer, en fazla kayıt dışı öğrencinin İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Adana, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana ve Gaziantep'te olduğunu belirterek, "Tüm il müdürleriyle ve ilçe müdürleriyle toplantı yaptık. Şu anda tek tek seferber olacaklar, ailelerle temas kuracaklar. O çocukların eğitime tekrar dönmeleriyle ilgili seçenekler sunacaklar: Ya okula kayıt ya da açık liselerle ilgili seçenekler veya meslekî eğitim merkezlerini kullanma seçeneği. Bu şekilde yakın takip ve rehberlik desteğiyle bu sorunu 3 ay içerisinde çözüp ortaöğretimde okullaşma oranını yüzde 99’a çıkartmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Cemaat ve Kuran kursu sorusu

Kübra Par'ın "Yakın zamanda duyduğum bir örneği anlatayım size. Bir baba, “Ben çocuklarımı okuldan aldım, Kur'an kursuna vereceğim” diyor. Çocukların ikisi de ilkokul yaşında. Söz konusu cemaat de, “Kur'an kursuna gönderirseniz ileride burada istihdam edeceğiz” diyor ve çocukları böyle bir vaatle alıyor. Yani Kur'an kursu hocası olacaklar. Soru şu: Anne-baba çocuğunu okula göndermediğinde, devletin anne babaya yaptırımı ne oluyor? Bunun cezai müeyyidesi var mı ve pratikte uygulanıyor mu?" sorusuna Bakan Özer şu yanıtı verdi:

"Biz kayıt olmayan tüm ailelere ulaşmaya çalışıyoruz. Bu sadece Millî Eğitim Bakanlığı’nın tek başına çözebileceği bir problem değil. Buna topyekûn mücadeleyle, Aile ve İçişleri veya Adalet bakanlıklarımızla birlikte çözüm getirilebiliriz. Zaten şu anda bu kapsamda çalışmalarımız ilgili bakanlıklarımızla koordineli bir şekilde yoğun olarak devam ediyor."

Ceza verilmiyor

Para cezalarının uygulanmadığını belirten Özer, sözlerine şöyle devam etti:

"Var, evet ama şimdiye kadar hiç uygulanmadı. Bu sadece bizimle ilgili bir durum değil. Valiliklerin bu cezayı vermesi gerekiyor. Çünkü biz okula gitmeyeni tespit edip oraya bildiriyoruz. Nüfus üstünden oluyor; ceza kısmı Millî Eğitim’le ilgili değil.

Zaten çözüm tek başına para cezası değil. Seçenekleri artırmamız gerekiyor. Okul öncesiyle ilgili yaptığımız uygulamadan önce bu kadar çocuk okul öncesi eğitime erişemiyordu. Yaptığımız çalışmalarla bir yılda 1,5 milyona yakın öğrenci okul öncesi eğitime başladı. Köy yaşam merkezi olarak köy okulları açtık. Köy okullarında 20 binin üzerinde çocuk anaokullarına gitmeye başladı."

Yazının tamamı

Gündem