Bakan Koca: "Çin, kendi vatandaşlarını aşılayacağını belirterek 100 milyon doz Sinovac'ı göndermedi"

Bakan Koca: "Çin, kendi vatandaşlarını aşılayacağını belirterek 100 milyon doz Sinovac'ı göndermedi"
Sağlık Bakanı Koca, "“Sinovac aşısını yapılan sözleşme ile erken dönemde Nisan ayı sonunda 100 milyon aşının gelmesi gerekiyordu. Üreten ülke kendi vatandaşları için öncelikle kullanmak isteyince sözleşme gereği olan bu aşı miktarı gelmemiş oldu" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de bugün 6 milyon doz kullanıma hazır aşı bulunduğunu belirterek, "Sputnik aşısının acil kullanım onayını bugün verdi. En kısa sürede bu aşı kullanıma başlayacak. 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir" dedi.

Sağlık Bakanı dün (30 Nisan) Antalya’da il yöneticileriyle görüştü. İl Sağlık Müdürlüğü’nde basın toplantısı düzenleyen Bakan Koca’nın açıklaması şöyle:

6 AY İÇİNDE 50 MİLYON DOZ SPUTNİK V

"Sputnik V için acil kullanım onayı verildi. Sözleşme gereği 6 ay içerisinde 50 milyon doz aşının gelmesi planlanıyor. Mayıs ayından itibaren bu aşıların ilk etabı gelecek. Önümüzdeki 10 gün içerisinde, Mayıs ayında ne kadar aşının geleceği netleşmiş olacak. Sputnik V aşısı Mayıs ayı ve devamında 6 ay zaman diliminde 50 milyon doz aşıyla birlikte Haziranla birlikte daha yoğun gelecek. Haziranla birlikte 40 yaş üstü vatandaşlarımızı, aşılama noktasında kararlıyız. Yaz dönemi itibariyle de 18 yaş ve üstü herkesin aşılanması için yoğun bir çaba içerisindeyiz.

‘AŞIYI ÖNCE KENDİ VATANDAŞLARI İÇİN KULLANMAK İSTEDİLER’

Sinovac aşının sevkiyatının önümüzdeki günlerde tekrar başlayabileceğini belirten Bakan Koca, “Sinovac aşısını yapılan sözleşme ile erken dönemde Nisan ayı sonunda 100 milyon aşının gelmesi gerekiyordu. Üreten ülke kendi vatandaşları için öncelikle kullanmak isteyince sözleşme gereği olan bu aşı miktarı gelmemiş oldu. Tedarikte yaşanan son günlerde olumlu gelişmelerle sevkiyatın da önümüzdeki günlerde tekrar başlayabilir. Nisan ayında bu anlamda bir sevkiyatın olmadığını ama Mayıs ayında tedarikle ilgili olumlu gelişmelerle birlikte sevk durumunun başlayacağını 1 hafta 10 gün içerisinde netleştirip kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

‘6 MİLYON DOZ AŞIMIZ HAZIR’

Bugüne kadar 23 milyona yakın doz aşı uygulandığını söyleyen Bakan Koca, “Şu anda kullanılmak üzere Biontech ve Sinovac 6 milyon doz aşımız hazır var. Dün Uğur hocayla görüştüğümde Mayıs ayı için 1 milyon doz aşının geleceğini, Haziran içinde 30 milyon doz aşı için sorun olmadığını söyledi. Uğur Hoca, bu miktarı arttırmak için bir gayret içerisinde. Gelecek hafta bu konuyu netleştirmiş olacağız. Biontech için daha önce 30 milyon dozluk anlaşmaydı. Bu yeni dönemde bu anlaşmayı 90 milyon doza çıkarmış oluyoruz. 90 milyon dozun yaz döneminden önce gelmesi için gayret içerisindeyiz" diye konuştu.

DHA

 

Sağlık