Bakan Koca: 100 milyon aşı için anlaşmalar tamam

Bakan Koca: 100 milyon aşı için anlaşmalar tamam
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hafta sonundan itibaren “başta kabine üyeleri olmak üzere devletin üst yöneticilerinin” aşılanmaya başlanacağını bildirdi. Bakan Koca, “3758 örnekten 416'sının tüm genom sekansı incelendi. 263 İngiltere, 23 Güney Afrika varyantı, 106 kökeni belli olmayan varyant tespit edildi” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hafta sonundan itibaren “başta kabine üyeleri olmak üzere devletin üst yöneticilerinin” aşılanmaya başlanacağını bildirdi. Bakan Koca, “3758 örnekten 416'sının tüm genom sekansı incelendi. 263 İngiltere, 23 Güney Afrika varyantı, 106 kökeni belli olmayan varyant tespit edildi” dedi.

Bakan Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, özetle şunları söyledi:

İL HIFZISSIHHA KURULLARI BÖLGESEL OLARAK KARAR ALABİLECEK: Pazartesi gününden itibaren il bazında 7 günlük vaka sayılarının ortalaması canlı olarak yayınlanacak. Böylelikle gerektiğinde il hıfzıssıhha kurullarımız bölgesel olarak karar alabilecekler.

İKİNCİ DOZ AŞILARINA BAŞLIYORUZ: Bugün itibariyle 2 milyon 800 bin vatandaşımızın ilk doz aşılaması tamamlandı. Yarından itibaren ikinci doz aşılarına başlıyoruz. Amacımız hedef nüfusumuzun en az yüzde 60'ının aşılanmasını sağlamaktır. Bütün alternatifleri zorladığımızdan emin olun.

DEVLET YÖNETİCİLERİNE AŞI: Yarından itibaren 70 yaş ve üzeri ve cuma gününden itibaren 65 yaş ve üzeri vatandaşlar aşı olmak için sisteme tanımlanacak. Kritik kamu hizmetlerinin aksamadan sürdürülebilmesini sağlamak ve toplumsal mobilizasyonu teşvik etmek amacıyla hafta sonunda itibaren kabine üyelerimiz ve devlet üst yöneticilerini aşılanmaya davet ediyorum.

100 MİLYON DOZDAN FAZLA AŞI İÇİN ANLAŞMALAR TAMAMLADI: DSÖ Genel Direktörü birkaç gün önce yaptığı açıklamada toplam nüfusu 2,5 milyara ulaşan 130 ülkenin Covid-19 aşısı temin edemediğini duyurdu. Ülkemiz ise yaklaşık 15 milyon doz aşıyı temin etti. Toplamda 100 milyon dozdan fazla aşı için anlaşmalarını tamamladı. Önümüzdeki süreçte aşı tedariğiyle birlikte takvimi de genişleteceğimizi de biliyorsunuz. Bu dönemde daha önce 50 milyon doz aşı için bir sözleşme yapılmıştı. 50 50 milyon talebimiz şeklindeydi. 100 milyon doz aşının sözleşmesinin imzalandığını söyleyebilirim.

YERLİ AŞI: Yerli aşı projelerimizi gün be gün takip ederek gayret sarf ettik. Şu an 17 aşı adayımız var. Bugün faz 2 için gönüllülerin aşılanmaya başladı. Umudunu bu topraklara bağlamış ülkeler için de son derece değerlidir.

YENİ TEDBİR DÜŞÜNÜLMÜYOR: Şu an var olan tedbirlerin devamından yana olduğunu Bilim Kurlunun ifade etmiştim. Yeni bir tedbir ilavesi öneri olarak düşünülmüyor. Ülkemizde mutasyonların bölgesel bir farklılığa yol açmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Görülen mutasyon sayılarını ifade etmiş oldum, giderek artmaya devam ediyor ama var olan vaka sayılarında önemli oranda bir etkisinin olmadığını görüyoruz. Ülkede yaygın olarak benzer şekilde, özellikle son iki hafta vaka artışının olduğunu genel olarak görüyoruz. Mutasyonun bulunduğu bölgede daha yoğun bir artış şeklinde bir gözlemimiz yok.

YÜZ YÜZE EĞİTİM RİSK: Giderek artış olduğu, mutasyonların varlığını göstermiş durumda. Yüz yüze eğitimin risk teşkil ettiğini şimdiden söyleyebilirim. Yüz yüze eğiteme geçecek özellikle ilk öğretim okulları için Milli Eğitim Bakanlığımızdan listeleri almış olduk. Muhtemelen Şubat ayının sonuna doğru öğretmenlerimizi de özellikle eğitim başlanacak olan sınıflar için aşılama takvimi başlamış olacak.

DÜŞÜŞÜ YAKALARSAK: Kurulumuzun tavsiyesi, kısıtlamaların hafifletilmesinde acele edilmeden vaka seyrinin takip edilmesi yönünde. Virüs mutasyona uğramış olsa da tedbirler aynı. İstediğimiz düşüşü yakalarsak kısıtlamaların hafifletilmesi en önemli gündemimiz. Yeni bir tedbir ilavesi şu an öneri olarak düşünülmüyor. Var olan tedbirlerin devamı öneriliyor.'' 

Sağlık