Bakan Koca, Oxford aşısını neden alamadığımızı açıkladı: Dağıtım hakkı Rus firmasında

Bakan Koca, Oxford aşısını neden alamadığımızı açıkladı: Dağıtım hakkı Rus firmasında
AstraZeneca/Oxford aşısının dağıtım hakkı elinde bulunan Rus firmasıyla iletişime geçtiklerini belirten Bakan Koca, yeterli aşı olmadığı için ithal edemediklerini söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ucuz ve güvenli AstraZeneca/Oxford aşısını neden almadığımızı “Üretici firma, aşının bizim de dahil olduğumuz bölge ülkelerine dağıtım hakkını Sputnik V aşısını üreten Rus firmasına vermiş. Onlar da ellerinde bulunmadığını söyledi” sözleriyle açıkladı.

Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu’na konuşan Bakan Koca “Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği aşı hem etkinliği, hem de ucuzluğu nedeniyle baştan beri hepimizin dikkatini çekti. Dahası, klasik yöntemlerle geliştirilen bu aşının mutasyonlu virüslerde bile etkili olabileceği de ileri sürüldü. Biz neden AstraZeneca/Oxford aşısını da ithal etmiyoruz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Biz bu aşıyı da baştan beri dikkatle izledik. Güvenli ve değerli bulduk. Ne var ki üretici firma, aşının bizim de dahil olduğumuz bölge ülkelerine dağıtım hakkını Sputnik 5 aşısını üreten Rus firmasına vermiş. Biz Rus firmasıyla Sputnik 5 aşısı nedeniyle zaten temas halindeyiz. Bu aşıya da talip olduğumuzu söylediğimizde, ellerinde henüz Rusya’nın kullanımı için bile AstraZeneca aşısının bulunmadığını belirttiler. Kısacası bu ucuz, etkili ve güvenli aşıya henüz ulaşma şansımız yok ama her imkânı zorladığımızdan emin olabilirsiniz.”

“100 milyon doz aşı Nisan sonuna kadar elimizde”

Bakan Koca, “SinoVac ile yaptığımız anlaşmaya göre nisan sonuna kadar 100 milyon doz aşı elimizde olacak. Tabii ki üretimin aksamaması, her şeyin yolunda gitmesi en büyük dileğimiz” diye konuştu.

Sağlık