Bakan Koca: "Pandemi sağlık hizmetlerine erişimdeki adaletsizliği ortaya koydu"

Bakan Koca: "Pandemi sağlık hizmetlerine erişimdeki adaletsizliği ortaya koydu"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İtalya’nın dönem başkanlığında düzenlenen G-20 Sağlık Bakanları toplantısına çevrimiçi katıldı. Bakan Koca, “Pandemi sağlık hizmetlerine erişimdeki adaletsizliği açıkça bir sorun olarak ortaya koymuş, sağlık sistemlerinin inşasında eşitlik temelli ve insan merkezli yaklaşımları benimsemeyi kaçınılmaz bir şekilde gerekli kılmıştır” dedi.

Covid-19 Salgınının Küresel Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi” başlıklı oturumda konuşan Bakan Koca'nın konuşmasının satır başları ise şöyle: 

"COVİD-19 CİDDİ ÖLÜM ORANLARINA NEDEN OLMAKTADIR: Covid-19 pandemisi dünya çapında insan sağlığı üzerinde yıkıcı bir etki oluşturmaya devam etmekte ve maalesef ciddi ölüm oranlarına neden olmaktadır. Sağlıkla ilgili sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin öne çıkan hedefi olarak evrensel sağlık kapsayıcılığının başarılmasını içeren yenilenmiş, uzun vadeli bir vizyonu benimseme ihtiyacımız bulunmaktadır. Çünkü pandemi sağlık hizmetlerine erişimdeki adaletsizliği açıkça bir sorun olarak ortaya koymuş, sağlık sistemlerinin inşasında eşitlik temelli ve insan merkezli yaklaşımları benimsemeyi kaçınılmaz bir şekilde gerekli kılmıştır.

İNSAN MERKEZLİ VE KALİTEYE DAYALI BİR SAĞLIK SİSTEMİ İNŞA EDİLMESİ TÜM TOPLUMLAR İÇİN ELZEM VE HAKTIR: Birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında kronik hastalıkların yönetiminin güçlendirilmesine daha fazla yönelmemiz gerektiğini belirtmek isterim. Bu pandemi bize açıkça göstermiştir ki insan merkezli, değer temelli hasta güvenliği ve kaliteye dayalı bir sağlık sisteminin inşa edilmesi tüm toplumlar için elzemdir ve bir haktır. Bu yolda dünyanın en önemli politika platformlarından biri olan G20’ye ve bizlere de çok önemli sorumluluklar düşmektedir.

(ANKA)

Sağlık