Bakan Kurum: 10 ilde Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini başlattık

Bakan Kurum: 10 ilde Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini başlattık
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini başlattık. Bunu da duyurmuş olalım" dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde, çok sayıda binanın yıkıldığı ya da hasar gördüğü Gaziantep'e gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum basın toplantısı düzenledi.

Gaziantep AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki toplantıda açıklama yapan Bakan Kurum, arama-kurtarma faaliyetlerinin Gaziantep genelinde 1324 binada başladığını belirterek, şu anda 108 binada devam ettiğini söyledi.

Kent genelinde ölü sayısının 2 bin 529'a yükseldiğini belirten Kurum, yaralı sayısını ise 12 bin 468 olarak açıkladı.

Bakan Kurum, "Cumhurbaşkanımız dün hem kentteki ailelerimize ve depremzedelere moral vermek amacıyla hem de arama-kurtarma faaliyetlerini incelemek üzere geldi. Bu kapsamda çadır kentte afetzede vatandaşlarımızı ziyaret etti. Yaşadığımız afet sebebi ile tüm illerimizde devletimiz milletimiz dünyadan gelen birçok yardım kuruluşu seferberlik şuuru içerisinde. Vefat eden kardeşlerimiz hepimizin ailesidir. Onların her zaman yanında olacağız. Onların elini hiç bırakmayacağız" dedi.

Kurum, insani yardım çalışmalarının sürdüğünü söylerken, tüm köylerin eş zamanlı olarak ihtiyaçlarının giderildiğini ileri sürdü. Kurum, 16 bin 900 personel ile de arama-kurtarma faaliyetlerine son dakikaya kadar ara vermeden devam edeceklerini kaydetti.

"15 bin 350 çadır kuruldu"

Bakan Kurum, Gaziantep'te 15 bin 350 çadır kurulduğunu, 25 bin çadır için de planlamanın devam ettiğini söyledi.

Kurum, "Konteyner kurulum süreci de başladı. 500 konteyner İslahiye ve Nurdağı'nda belirlenen alanlara kurduk. Etap etap bunu arttıracağız. Gaziantep'te 15 bin kurulumu için planlama yaptık" dedi.

Ülke genelinde 122 bin bina ve 66 bin bağımsız bölüm yıkıldı ya da ağır hasarlı

Murat Kurum, ülke genelinde 122 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkık veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

"Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini başlatacağız"

Gaziantep'te ise 4 bin 475 bina, 12 bin 423 ev konut ve iş yerinin ağır hasarlı ve yıkık olarak tespit edildiği bilgisini veren Kurum, şöyle konuştu:

"10 ilimizde eş zamanlı olarak cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini de başlatmış olacağız. Depremin etkilediği 10 ilimizde Cumhuriyet tarihimizin en büyük afet konut projesini inşallah TOKİ üzerinden başlatacağız. 30 bin mühendis ve işçimizi, arama kurtarma faaliyetine katılan firmalarımızı araç ve ekipleriyle birlikte 10 ile yönlendirdik. Bunlar çalışmalara devam ediyor. Yeni afet konutlarının kurulumu için de gerek zemin etütleri gerek bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda çalışıyoruz. İnşallah en kısa sürede tamamlayıp vatandaşımızın hizmetine sunacağız. Bir dakikayı bile önemsiyoruz. Burada bu afeti görmeyen vatandaşlarımız bu duyguyu anlayamazlar. O yüzden Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini başlattık. Bunu da duyurmuş olalım. Yeni İslahiye ve yeni Nurdağı'nın inşasını yapacağız. Eş zamanlı 10 ilde bunu yapacağız. Nasıl 2 gün içerisinde konteyner kurduysak, barınma ve gıda ihtiyaçlarını giderdiysek, bu afette de aynı anlayışla tüm ekibimiz ile birlikte çalışmalarımızı yürüteceğiz." (DHA)

Gündem