Bakan Kurum: Arz talep dengesini yakalayacağız, konut ve kira fiyatları düşecek

Bakan Kurum: Arz talep dengesini yakalayacağız, konut ve kira fiyatları düşecek
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini hayata geçiriyoruz. Arz talep dengesini yakalayacağız. Şu an olduğu gibi konut fiyatları sabitlenecek. Sonrasında da konut ve kira fiyatları düşecek" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TRT'de gündemi değerlendirdi.

Kurum'un açıklamalarından bazı satır başları şöyle:

"KONUT FİYATLARI DENGEYE GELECEK: Pandemi sürecinde tüm dünyada düzen bozuldu. Hammadde noktasında azalma meydana geldi. Tüm bunların sonucu olarak ülkeler tarihinde görmedikleri enflasyonla mücadele ediyorlar. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri dahil süreçte problemle karşı karşıyalar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak hızlı hareket ettik. Hiçbirini çaresiz bırakmadık. Tüm bu tedarik zincirindeki problem konut sektörüne de yansıdı. Hammadde olarak baktığınızda salgın süreciyle birlikte eski üretim miktarlarını yakalayamadı. Konut sektöründeki piyasaya olan arzı azalttı. Bu sorun karşısında yükselen konut ve kira fiyatlarına ilişkin bir çözüm koymak adına vatandaşın sesine kulak vererek bu projeyi gerçekleştirdik. Bu fiyatlar dengeye gelecek. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini hayata geçiriyoruz. Arz talep dengesini yakalayacağız. Şu an olduğu gibi konut fiyatları sabitlenecek. Sonrasında da konut ve kira fiyatları düşecek.

SÖYLEYİP DE YAPAMADIĞIMIZ BİR ŞEY YOK: Geriye dönüp baktığımızda söyleyip de yapamadığımız bir şey yok. Şehir hastanesi dedik yaptık, millet bahçesi dedik yaptık. Demiryollarını, havalimanı sayısını arttıracağız demişiz artmış. Biz bunları gerçekleştirmiş bir iktidarız. Depremler oldu, yangın oldu, sel oldu biz oralarda yöresel mimariye uygun konutlarla orada projelerimizi gerçekleştirdik. Tüm bunları yapan irade 250 bin konutu da yapar. Bundan önceki 20 yılda yaptığımız gibi yine yapacağız ve vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. 25 Ekim'de 17 ilde temellerini atıyoruz. İnşaatlarımızı 2 yıl içerisinde bitirip vatandaşlarımıza teslim edeceğiz.

7,5 MİLYON BAŞVURU: Sosyal konut projesi kapsamında başvuru sayısı 7,5 milyona ulaştı. Resmi işlemleri tamamlanan müracaat sayısı da 4 milyon 560 bine ulaştı. Bu rakamlardan sonra Sayın Cumhurbaşkanımız bize talimat verdi ve konut yapılacak arsa sayısını 100 binden 1 milyona çıkardık. İlk Evim Arsa ve İlk İş Yerim projelerinde de gelir şartımız var. Konut alınacaksa üzerine kayıtlı bir konut olmamalı. Arsa alacaklarsa üzerlerine kayıtlı arsa veya konutları olmamalı. Aynı şekilde iş yeri için de üzerlerine kayıtlı bir iş yeri olmamalı. Vatandaşlar kayıtlı oldukları ildeki projelere başvurabilirler. Konut projesine başvuranlar arsaya da başvurabilirler. İlk Evim Arsa projesine başvurular 331 bine ulaştı. Konut projesine başvuranlar arsaya da başvurabilirler. İkisi de çıkarsa birini tercih etmek durumundalar. Arsalarda taksitlerde fiyat artışı olmayacak. Taksitler sabit olacak." (Kısa Dalga)

Gündem