Bakan Kurum'dan İmamoğlu'na: Kentsel dönüşümde adım atmayan kira yardımını kime yapacak

Bakan Kurum'dan İmamoğlu'na: Kentsel dönüşümde adım atmayan kira yardımını kime yapacak
Bakan Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediyesi için "Kentsel dönüşümde adım atmayan kira yardımını kime yapacak onu da bilmiyorum. Yani hiçbir adım atılmamış yerde kira yardımını nereye yapacağımızı da öğrenmek isteriz" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"BÜYÜKŞEHRİN NE YAPTIĞINI BİLMİYORUM"

Özel sektörle işbirliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin deprem bütçesiyle ilgili soruya Kurum, "Acil durumla alakalı ben sektörün elinde bir stok olduğunu açıkçası düşünmüyorum. Stok mevcuttaki zaten ihtiyaç doğrultusunda yapılıyor. Acil durumla ilgili bizim aksiyonumuz şu: Kira artışına bir sınırlama koyduk ve Eylül ayında orta ve orta üstünde bir kampanyayı organize edeceğiz bu hem indirim hem destek kampanyası olacak. Onun dışında sosyal konut projemizle birlikte arzı arttıracağız bu da Eylül ayında TOKİ Başkanlığımız eliyle başlayacak. Yine evi olmayan vatandaşlarımıza arsa uzun vadede ödeyebilecekleri arsa imkânını sağlayacağız. İlk defa gençlerimize burada kontenjan ayıracağız, gençlerimiz bu manada alt gelir grubu vatandaşlarımız ev sahibi olabilecekler. Ve önümüzdeki sürece ilişkin de yine ortaya koyacağımız hedef doğrultusunda bu çalışmaları yürütüyor olacağız. Kentsel dönüşümle alakalı süreci de yürüteceğiz.

Şimdi biz değerli arkadaşlar, sadece kira yardımı yani bu yıl 1 milyar lira yapmışız Bakanlık olarak. Büyükşehrin ne yaptığını bilmiyorum, onlar sadece yapacağız dedikleri için. 3 yılda kendileri de hani ne kadar kira yapmış mesela bu konuda öğrenmek isteriz, yani bu konuda bir kira yardımı var mı, yok mu?" yanıtını verdi.

"DAHA FAZLASINI YAPSINLAR DAHA GÜZELİNİ YAPSINLAR"

Bakan Kurum, "Evet, yani işte yarın engelledi der, biz hiçbir şekilde engellemeyiz merak etmesin. Verilebilecek her türlü desteğin verilmesini isteriz. Kentsel dönüşümde adım atmayan kira yardımını kime yapacak onu da bilmiyorum. Yani hiçbir adım atılmamış yerde kira yardımını nereye yapacağımızı da öğrenmek isteriz. İnşallah yaparlar daha fazlasını yapsınlar daha güzelini yapsınlar. Biz bu yasalarla mevcut yasalarla şu an bu saydığım projeleri İstanbul'umuzun 39 ilçesinde yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Yasada eksiklik varsa dersin ki, şu eksikliği şöyle tamamlayalım, biz de elimizden geleni yaparız. Biz kusursuz değiliz, her şey doğrudur, eksik değildir demiyoruz, muhakkak eksiklikler olabilir, muhakkak hata da olabilir yani. Ama bakın biz bunları işte Cuma günü 2030 konutun anahtarını vereceğiz verilebiliyor demek ki, yapılabiliyor. Fikirtepe'de yarım kalanlar devam ediyor, İstanbul'da 140 bin konut devam ediyor, 300 bin konut tamamlanmış. Tüm Türkiye'de 1 milyonun üzerinde riskli yapı dönüşmüş. 412 alanda İstanbul'da dönüşüm çalışması yapılabiliyorsa demek ki bu yasalarla bu imkânlar olabiliyor, yapılabiliyor. O yüzden onlara da tavsiyemiz bunları bahane etmekten öteye geçip bir an önce vatandaşın, milletin yararına, faydasına, dönüşüm sürecine katılmalarıdır" dedi.

"1100 LİRADAN, 1500 LİRAYA ÇIKARACAĞIZ"

Kurum, kira desteğinin tüm Türkiye için geçerli olduğunu ifade ederek "Tabi tüm Türkiye'de bizim bölgesel olarak verdiğimiz kiralar var, bu kiraların hepsine o artış kat sayısında yapacağız. 2 bin liraya kadar da orada kira yardımı yapıyoruz yani o alanlarda da artış söz konusu olacak. Dolayısıyla, sadece kira desteği verdiğimiz yerlerde 1100 liradan, 1500 liraya çıkaracağız. Mevcutta Bakanlığımızın da o süreçte taşınma, kira yardımı verdiği alanlardaki bölgesel farklılıkları vakfımızda işte 2 bin lira olanlarda da aynı artış söz konusu olacak" dedi. (DHA)

Politika