Bakan Muş: Her işletmenin aynı fiyatla ürün satması gerçekçi olmaz

Bakan Muş: Her işletmenin aynı fiyatla ürün satması gerçekçi olmaz
Bakan Mehmet Muş, fiyat farklarını anlattı: Her işletmenin aynı fiyatla ürün satması gerçekçi olmayacaktır. 1 kilogram makarnanın zorlamayla A’dan Z’ye her yerde aynı fiyattan satıldığını varsayalım. Belki vatandaş için faydalı gibi görünse de bu durum ürünün daha düşük bir fiyattan satılmasının önüne geçecektir.

Hükümet bir süredir yüksek fiyatlar ve fiyat farkları nedeniyle zincir marketlerle ilgili sert söylemlerde bulunurken denetimler de sıkılaştırılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zincir ve diğer marketlerle ilgili 'Fiyat İstikrar Komitesi'ni kurulduğunu söyledi. MHP lideri Bahçeli ise bu marketlerin FETÖ bağlantılarının araştırılmasını istemişti. Bunun devamında BİM ve MHP arasında sert bir tartışma başlamıştı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 81 ilde marketlerde denetimlerin sürdüğünü söyledi. Muş, hedeflerinin tüketicinin mağduriyetini gidermek, piyasanın sağlıklı işlemesini sağlamak ve aynı zamanda tüm aktörleri korumak olarak açıkladı. Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat'a açıklama yapan Muş, bazı kişilerin ise yanıltıcı bilgilerle kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalıştığını söyledi. Bakan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Bilgi kirliliği

- “Bakanlık olarak, sosyal medya üzerinden özellikle gıda fiyatları ile ilgili yapılan spekülasyonlara karşı ivedi bir şekilde konuyu ele alıyoruz.

- Yazılanların bir kısmında haklılık payı olsa da bu yayınların çoğunlukla maksatlı ve vatandaşlarımızı yanıltmaya yönelik olduğunu görmekteyiz.

- Usulsüzlük olduğu değerlendirilen durumlarda ise konuyu Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu gündemine getirerek gerekli cezai işlemleri uyguluyoruz.

“Bir marketin aynı marka 700 gram domates salçasını 67 TL’ye satarken, bir başka marketin 88 ve 114 TL’ye sattığı gibi kamuoyunda infial yaratacak ölçüde fiyat farklarının olduğu izlenimi yaratıldı.

- Birimlerimizden konuyu araştırmalarını istediğimde gündeme gelen rakamlarla fiili gerçek rakamların birbiriyle ilgisinin olmadığını anladık.

- Hatta 700 gram değil, 830 gram olan salçanın ortalama satış fiyatının 44 TL olduğunu tespit ettik.

Makarna örneği

* İşletmelerin büyüklüğü, verimlilik ve maliyetlerin farklılaşması nedeniyle her işletmenin aynı fiyatla ürün satması gerçekçi olmayacaktır. Buna karşın, gündeme gelen salça konusunda olduğu gibi akla aykırı fiyat farklılıklarının da olması beklenmemektedir.

* Esas itibarıyla bir ürünün fiyatı, serbest piyasa koşullarında oluşan arz talep dengesiyle oluşuyor.

- Fiyatları etkileyen unsurların en önemlisi tabii olarak arz-talep ilişkisi. Aynı marka ve gramajda bir ürünün her yerde aynı fiyata satılmasını beklemek serbest piyasa şartlarında hem mümkün değil hem de fiyatları tek tipleştirmek rekabeti ortadan kaldırır.

- 1 kilogram makarnanın zorlamayla A’dan Z’ye her yerde aynı fiyattan satıldığını varsayalım. Belki vatandaş için faydalı gibi görünse de bu durum ürünün daha düşük bir fiyattan satılmasının önüne geçecektir. Aslında, farklı marketlerden daha ucuza alabileceği bir ürün için daha fazla ödemek zorunda kalır.

- Bu ürün için her işletme ayrı maliyete katlanmakta. Mesela, bir tanesi ürünü daha ucuza tedarik ederken bir tanesi pahalıya tedarik ediyor olabilir. İlaveten, birisinin yüksek kira, depolama, nakliye ve operasyonel masrafları varken, bir diğerinin daha düşük olabiliyor.

- Hükümetimizin enflasyonla etkin mücadele çalışmaları sonucunda enflasyonda gözlemlenecek olumlu gelişmenin perakende fiyatlarına da yansımasını bekliyoruz.”

Söyleşinin tamamı

Ekonomi