Bakan Nebati: AFAD'a 40 milyar liradan fazla nakit aktarımı yaptık

Bakan Nebati: AFAD'a 40 milyar liradan fazla nakit aktarımı yaptık
AFAD'a bugüne kadar 40 milyar liradan fazla nakit aktarımı gerçekleştirdiklerini belirten Hazine Bakanı Nebati, KGF limitini de 400 milyar liraya çıkardıklarını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile birlikte Vali Ömer Faruk Coşkun ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör'den brifing alan Nebati, düzenlediği basın toplantısında, Kredi Garanti Fonu limitini 400 milyar liraya çıkardıklarını açıkladı.

AFAD'a bugüne kadar 40 milyar liradan fazla nakit aktarımı gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Nebati, Doğal Afet Sigortası kapsamında bugüne kadar yaklaşık 19,6 milyar lira hasar ödemesi geçekleştirdikleri bilgisini verdi.

Kalıcı konutların inşası için bazı geçiş dönemi çözümlerini devreye aldıklarını söyleyen Nebati, şunları söyledi:

"Çalışanları konteynerlerde ikamet eden KOBİ'lerimize konteyner başına 30 bin lira olmak üzere 10 konteynere kadar destek veriyoruz. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerimiz için toplam 20 milyar lira kefalet limiti olan Deprem Bölgesi İşletme Giderleri Destek Paketi ve Deprem Bölgesi Yatırım Destek Paketi'ni ivedilikle hayata geçirdik. Bu paketler kapsamında halihazırda toplamda 9,5 milyar liralık kredi hacmine ulaşılmış olup yararlanma imkanının halen devam ettiğini tüm işletmelerimize hatırlatmak isterim.

"Deprem felaketi öncesinde açıklamış olduğumuz KGF (Kredi Garanti Fonu) paketlerinin hacminde de artışa giderek 250 milyar liralık KGF limitini toplam 400 milyar liraya yükselttik. Bunun 50 milyar lirasını doğrudan deprem bölgesinde kullanılmak üzere vatandaşlarımızın istifadelerine sunuyoruz.

"Ayrıca, yakın zamanda kurmuş olduğumuz Katılım Finans Kefalet A.Ş. üzerinden de deprem bölgesine özel paketleri uygulamaya alıyoruz. Depremde evi ya da iş yeri yıkılan, acil yıkılacak, orta ve ağır hasarlı olarak tespit edilen vatandaşlarımızın geriye dönük ödenmemiş tüm elektrik ve doğal gaz faturalarını sildik. Bölgedeki esnaf ve sanatkarlarımızın kredi ödemelerini erteledik."

Bakan Nebati ayrıca, bölgede faaliyet gösteren çiftçilerin kredilerini 1 yıl süreyle faizsiz ertelediklerini belirtirken, büyükbaş için 500 lira, küçükbaş için 50 lira yem desteği sağlayıp mazot ve gübre desteğini nakit olarak vermeye başladıklarını, hububatta dekar başına 50 lira olan desteği 100 liraya çıkardıklarını, çiftçilerin ölen hayvanlarını bire bir telafi etmeye yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade etti. (DHA)

Ekonomi